
Naukowcy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie wzięli pod mikroskop sok i wytłoki by dowiedzieć się o malinach czegoś więcej - podaje TVP Olsztyn.
- Możemy wycisnąć z tej maliny dużo więcej niż tylko sok. Również inne związki, które są równie cenne dla naszego organizmu, ale zajmujemy się również samym sokiem – mówi dr Bartosz Fotschki, Instytut Rozrodu Zwierząt i Badan Żywności PAN w Olsztynie.
Te związki mogą sprzyjać redukcji zaburzeń metabolicznych związanych z rozwojem niealkoholowego stłuszczenia wątroby. Naukowcy sprawdzają czy połączenie malin z dodatkiem, który powstał w pierwszym etapie badań, złagodzi albo zatrzyma zaburzenia pracy wątroby.
- Próbujemy stymulować bakterie w takim kierunku, aby zwiększyć wchłanialność związków prozdrowotnych z malin – wyjaśnia dr Bartosz Fotschki.
Więcej na TVP Olsztyn.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
CHF
4,69 -0,26%
GBP
5,31 -0,13%
USD
4,29 -0,25%
ON
6,75 -6 gr
LPG
3,11 -1 gr