
Naukowcy z Uniwersytetu San Nicolás de los Garza w Meksyku opracowali jadalną powłokę wykonaną z pektyny. Dzięki specjalnej powłoce truskawki na dłużej zachowują odpowiednią jakość, bez utraty smaku - podaje freshplaza.com.
Według Food and Agriculture Organization ponad 4,5 mln ton truskawki uprawia się corocznie w Stanach Zjednoczonych, Turcji, Hiszpanii, Egipcie oraz w Meksyku. Problem polega na tym, że truskawki jako owoce miękkie są mniej trwałe i bardzo łatwo ulegają uszkodzeniom. W związku z tym wymagają specjalnych zabiegów zarówno podczas zbioru, jak i w trakcie przechowywania.
Aby truskawki zachowały jak najdłużej świeżość, należy je jak najszybciej schłodzić do temperatury 0 st. C. Schłodzone truskawki w specjalnych pojemnikach muszą być wciąż opakowane, aby utrzymać stałą (niską) temperaturę. Tak zapakowane owoce należy jak najszybciej dostarczyć dokonsumentów.
Naukowcy z Uniwersytetu San Nicolás de los Garza w odpowiedzi na problemy z utrzymaniem odpowiedniej jakości truskawek, stworzyli jadalną powłokę - Edible Active Coating (EAC), która zarówno poprawia jakość, jak i przedłuża trwałość truskawek. Powłoka ta jest skonstruowana z pektyny, która jest składnikiem wielu ścian komórkowych owoców i warzyw.
Podczas badań truskawki umyto i zdezynfekowano, a następnie zanurzano w specjalnej powłoce. Zapakowane owoce przechowywano w temperaturze 4 st. C. W wyniku doświadczeń wykazano, że truskawki, w których zastosowano powłokę z pektyny, zachowują nawet lepszą barwę, smak oraz konsystencję (pozostają jędrniejsze), a ich okres przydatności do spożycia wzrósł z 6 do 15 dni. Dodatkowo powłoka truskawki zabezpiecza owoce przed rozwojem mikroorganizmów.
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
CHF
4,47 0,01%
GBP
5,39 0,30%
USD
4,31 0,00%
ON
7,27 -18 gr
LPG
3,64 -2 gr