Japonia: promienie UV ochronią mandarynki przed gniciem

Autor: wnp.pl 15 lutego 2021 08:28

Japonia: promienie UV ochronią mandarynki przed gniciem Promienie UV ochronią mandarynki przed gniciem; fot. unsplash.com

Japoński Instytut Technologiczny Saika opracował urządzenie, które wykorzystuje promienie ultrafioletowe do ochrony mandarynek przed gniciem. Maszyna w grudniu 2020 r. trafiła już do pierwszych producentów owoców w mieście Wakayama.

Instytut ten rozpoczął pracę nad swoim urządzeniem w 2017 r., a dwa lata później opublikował pierwsze wyniki badań. Japońscy naukowcy odkryli, że napromieniowanie mandarynek ultrafioletem stymuluje w owocach funkcje samoobrony. Prowadzi to do produkcji jednego z rodzajów polifenolu znanego jako scoparone, który ma działanie antybakteryjne i powstrzymuje skórkę owocu przed rozkładem. Ich maszyna może naświetlić do ok. 700 kilogramów mandarynek w ciągu godziny, a efekt napromieniowania utrzymuje się od dwóch do trzech tygodni.

Eksperymenty Instytutu polegały m.in. na przechowywaniu 40 mandarynek, przeciętych na pół, w temperaturze 20 stopni Celsjusza i wilgotności 90% przez ponad tydzień. Część owoców była poddana promieniowaniu, a część nie. Ostatecznie okazało się, że pierwsze z nich, wystawione na działanie światła słonecznego, psuły się znacznie wolniej od tych nienaświetlonych. Odkryto także, że promienie ultrafioletowe zapobiegają tworzeniu się pleśni na owocach.

Producenci mandarynek liczą na to, że skonstruowana przez nich maszyna pozwoli także na zwiększenie wytrzymałości owoców podczas transportu, co sprawi, że więcej towaru dotrze w odpowiednim stanie na miejsce sprzedaży. W przypadku drogi normalnych cytrusów do sklepów, zazwyczaj ulegają one zadrapaniom i uszkodzeniom, które prowadzą do ich przyspieszonego gnicia.

Więcej na wnp.pl.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

LOGISTYKA I OPAKOWANIA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI