×

Subskrybuj newsletter
sadyogrody.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.

Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole

GMO - na co można uodpornić rośliny?

Autor: www.sadyogrody.pl 12 marca 2021 10:27

GMO - na co można uodpornić rośliny? Stosowane modyfikacje genetyczne najczęściej mają na celu uodpornienie roślin; fot. shutterstock.com

Coraz większą popularność zdobywają odmiany roślin modyfikowanych genetycznie typu "stack" – czyli z więcej niż jednym rodzajem modyfikacji, np. z odpornością na herbicyd oraz szkodniki.

Pierwszą uprawianą komercyjnie genetycznie zmodyfikowaną rośliną był pomidor FlavrSavr (zmniejszono w nim aktywność genu odpowiadającego za proces dojrzewania i mięknięcia). Pomidor ten został wprowadzony do sprzedaży w USA w 1994 r., jednak po trzech latach - w 1997 r. - FlavrSavr został wycofany z rynku. To właśnie w krajach rozwiniętych rozpoczęła się produkcja roślin genetycznie zmodyfikowanych na skalę przemysłową (największym producentem ciągle są Stany Zjednoczone). Teraz jednak powierzchnia upraw roślin GM szybciej rośnie w krajach rozwijających się - dominują plantacje soi, kukurydzy, bawełny i rzepaku. W Europie pierwsze uprawy roślin GM (kukurydza Bt) pojawiły się w 1998 r. w Hiszpanii i Francji.

Stosowane modyfikacje genetyczne najczęściej mają na celu uodpornienie roślin na herbicydy - przede wszystkim Roundup (glifosat). Właściwości takie posiadają m.in. genetycznie zmodyfikowana soja, kukurydza, rzepak, tytoń, pomidory. Inne powody modyfikacji genetycznych to: uzyskanie odporności roślin na choroby powodowane przez grzyby, wirusy, bakterie; odporność na owady (szkodniki); odporność na niekorzystne warunki (np. wysoką temperaturę, suszę, zasolenie gleby); poprawa cech jakościowych oraz użytkowych. Coraz większą popularność zdobywają odmiany typu „stack” – czyli z więcej niż jednym rodzajem modyfikacji, np. z odpornością na herbicyd oraz szkodniki.

Zwolennicy modyfikacji genetycznych do największych ich zalet zaliczają: wyższe plony, zmniejszenie zużycia pestycydów, lepszą wartość odżywczą. Twierdzą, że GMO może rozwiązać problem głodu na świecie. Natomiast przeciwnicy GMO obawiają się nie tylko negatywnego wpływu na zdrowie konsumentów, ale także na środowisko (zaburzenie równowagi w przyrodzie - zniknięcie niektórych gatunków roślin). Widać, że z upływem czasu przeciwników modyfikacji genetycznych przybywa. W ostatnich latach niechęć konsumentów do GMO jest coraz bardziej widoczna. Ludzie w trosce o swoje zdrowie wybierają żywność sprawdzoną, bezpieczną - rośnie więc popularność produktów wolnych od GMO. Coraz więcej firm zajmujących się produkcją żywności oraz pasz potwierdza odpowiednim certyfikatem, że ich wyroby nie zawierają genetycznie zmodyfikowanych organizmów. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

Nie przegap najważniejszych wiadomości

Sady Ogrody - Google News Obserwuj nas w Google News

WIĘCEJ NA TEMAT

LOGISTYKA I OPAKOWANIA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI