
Według MRiRW, cena pomidorów krajowych przeciętnie na rynkach hurtowych w lipcu wyniosła 4,91 zł/kg, tj. o 83% więcej niż przed rokiem. Wyższy poziom cen, biorąc pod uwagę dostępne notowania od 2004, zaobserwowano jedynie w 2010 r. - podaje Agro Nawigator banku PKO BP.
Dodatkowo, ceny tych warzyw w lipcu wzrosły aż o blisko 50% m/m, co jest zjawiskiem nietypowym dla tego miesiąca. Oprócz pomidorów silnie wzrastały także ceny ogórków – o 66% m/m (ogórki krótkie). Wzrosty te były jedną z głównych przyczyn wzrostu cen detalicznych warzyw m/m w lipcu oraz żywności ogółem. W lipcu (GUS) mieliśmy do czynienia z pierwszym od 2000 miesięcznym wzrostem cen żywności i napojów (o 0,3% m/m).
Czynnikiem sprzyjającym wzrostom cen pomidorów jest ich wysoki eksport z Polski, który wzmacniany jest niedoborami na rynku zagranicznym, w tym w dotkniętej suszą Hiszpanii. Według Eurostatu, eksport pomidorów świeżych z Hiszpanii w maju zmalał o 26,3% do 47,5 tys. t, w tym do Wlk. Brytanii, która jest ważnym importerem pomidorów z Polski, o 44%. Łączna sprzedaż pomidorów z Polski w pierwszych 4 mies. 2019 zwiększyła się natomiast o 6% r/r.
Dodatkowo silnie rośnie eksport polskich pomidorów na Ukrainę – w pierwszych 5 mies. 2019 (głównie w maju) zwiększył się aż 7,7- krotnie. Z uwagi na niekorzystne warunki pogodowe (wysokie
temperatury wiosną, zalania i rozwijające się choroby) plony tych warzyw znacząco się obniżyły, a ich ceny w lipcu osiągnęły rekordowy poziom. Wzrostom cen w Polsce sprzyja znaczące obniżenie krajowej produkcji pomidorów gruntowych (według GUS o ponad 9% r/r do 230 tys. t) do poziomu najniższego od 2010.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
CHF
4,70 -0,41%
GBP
5,33 0,11%
USD
4,32 -0,12%
ON
6,81 -20 gr
LPG
3,12 -4 gr