
Wzrosły ceny kapusty czerwonej. Nieco mniejsze były nasadzenia, a więcej warzyw wyjechało za granicę wschodnią, tak przynajmniej informowali jesienią i zimą eksporterzy. Jakie są ceny cebuli i warzywa korzeniowych?
W marcu podaż zmniejszyła się, co spowodowało wzrost cen. Oczywiście nie bez znaczenia były koszty przechowywania warzyw. W połowie marca ceny za kapustę czerwoną przeznaczoną na rynek świeży wynosiły od 2,00 do 3,00 zł/kg w zależności od jakości i regionu. Na rynku kapusty pekińskiej również odnotowano wzrosty. Coraz mniej na rynku warzyw spełniających wysokie kryteria jakościowe rynku świeżego przełożyło się na wzrosty. Obecnie za dobre jakości kapustę pekińską można otrzymać nawet 2,50-3,00 zł/kg. Nieco niższa jakość wyceniana jest poniżej tych stawek. Zdarzają się również ceny przewyższające podane, ale jak na razie rynek ich nie akceptuje.
Ceny kapusty białej były w ostatnich tygodniach dość stabilne. W marcu wynosiły najczęściej 1,00-1,20 zł/kg za kapustę przeznaczoną do sprzedaży w formie świeżej.
Ceny cebuli rosły systematycznie w ostatnich tygodniach zbliżając się do 5,00 zł/kg w przypadku najwyższej jakości warzyw przygotowanej do sprzedaży na rynku świeżym. W ostatnich dniach wzrosty wyhamowały, a niektóre podmioty nawet obniżyły ceny zakupu od rolników do 3,80-4,30 zł/kg w zależności od regionu i kalibru. Wydaje się, że w obecnej chwili rynek nie jest w stanie zaakceptować wyższych cen.
W magazynach są jeszcze zapasy warzyw, które zaspokajają zapotrzebowanie rynku przy obecnych cenach. Zgodnie z prawami ekonomii, wzrost cen zmniejsza zapotrzebowanie, bo część konsumentów kupuje mniej cebuli. Nie należy jednak liczyć, że ceny cebuli znacząco się obniżą. Raczej do końca sezonu utrzymają się na wysokim poziomie. W tym sezonie tańsza jest cebula czerwona, na którą popyt jest niższy niż na tradycyjne odmiany. Przeciętne ceny cebuli czerwonej wynoszą od 2,00 do 3,00 zł/kg w zależności od jakości i sposobu przygotowania do sprzedaży.
Ceny selera dość długo odporne były na większe wzrosty. Ceny innych warzyw rosły bardziej dynamicznie. W połowie marca stawki za seler szczotkowany, w handlowym kalibrze, wynosiły 2,40-3,00 zł/kg. Z informacji od producentów wynika, że seler przechowuje się nie najlepiej, co może oznaczać, ze ceny za to warzywo również będą rosły, wraz ze spadkiem zapasów dobrej jakości warzyw.
Ceny sprzedaży marchwi osiągnęły nawet 3,00 zł/kg w odniesieniu do warzyw przeznaczanych do sprzedaży w cieciach handlowych. Stawki minimalne za konsumpcyjną mytą marchew, zaczynają się najczęściej od 2,50 zł/kg. Warzywa przeznaczane do mycia sprzedawane są w cenach oscylujących w przedziale 2,00-2,50 zł/kg, ale gdy korzenie spełniają normy jakości i odpowiedniego kalibru. Marchew odpadowa w zależności od regionu, kalibru i jakości, sprzedawana jest od 0,30 do nawet 0,90 zł/kg.
Ceny pietruszki również rosły w ostatnich tygodniach. Obecnie za umytą pietruszkę można dostać najczęściej 5,50-6,50 zł/kg, choć zdarzają się już ceny wywoławcze sięgające nawet 7,00 zł/kg. Korzenie przeznaczane do sprzedaży na brudno, wyceniane są najczęściej od 4,00 do maksymalnie 5,50 zł/kg. Odrosty pietruszki trafiają na rynek w cenach 2,00-2,50 zł/kg.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
CHF
4,67 -0,15%
GBP
5,23 0,26%
USD
4,22 0,02%
ON
6,09 3 gr
LPG
2,95 -3 gr