Warzywa na Broniszach. Po ile papryka i pomidory?

Autor: www.sadyogrody.pl 09 września 2022 08:48

Warzywa na Broniszach. Po ile papryka i pomidory? Warzywa na Broniszach. Po ile papryka i pomidory?/ fot.shutterstock.com

O aktualne ceny i podaż warzyw w hurcie zapytaliśmy Annę Kaszewiak, ekspertkę z Rynku Hurtowego Bronisze.

- Koniec lata, początek jesieni to taki okres kiedy w obrocie mamy pełen asortyment warzyw pochodzących z upraw krajowych (zarówno z gruntu jak i spod osłon) - mówi Anna Kaszewiak pytana o sytuację podażową warzywna Rynku Bronisze.

Ceny warzyw na Broniszach

- Aktualnie na Rynku Hurtowym w Broniszach dostaniemy bakłażany w cenie od 4,50 do 6,50 za kilogram. Brokuły kosztują od 4 do 6 złotych za sztukę, kalafiory od 4,66 do 7 złotych za sztukę, kalarepka od 1,80 do 2,50 zł za sztukę a kapusta biała młoda od 3,75 do 4,75 za sztukę - wymienia ekspertka.

- Cukinia jest w cenie od 3 do 5 złotych za kilogram, kabaczki od 4 do 6 złotych za kilogram. Fasolka szparagowa od 6 do 8 złotych za kilogram. Ogórki gruntowe są w cenie od 4 do 7 złotych, kwaszone od 9 do 10 złotych za kilogram, małosolne ten sam pułap cenowy, natomiast ogórki spod osłon krótkie kosztują od 4,85 do 6 złotych - dodaje.

Marchew droższa niż w ubiegłym roku

- Za kilogram marchwi zapłacimy obecnie od 1 do 1,40 zł. Marchew premium jest  droższa - od 1,40 do 1,50 zł/kg. W ubiegłym roku cena kilograma marchwi wahała się od 70 groszy do 1 złotego, premium od 90 groszy do 1,15 za kilogram -mówi.

- Pietruszka obcinana kosztuje od 4 do 5 złotych, pietruszka w pęczku od 2 do 3 złotych, pory od 0,85 groszy do 2,20 za sztukę. Za kilogram czarnej rzepy zapłacimy od 2,40 do 3 złotych, rzodkiew biała podłużna kosztuje od 2,50 do 3 złotych za kilogram, a pęczek rzodkiewki od 1,40 do 2,30 zł - wymienia Anna Kaszewiak.

Natka pietruszki kosztuje od 1 do 1,50 zł, koperek od 1 do 1,33 zł, a szczypiorek od 1 do 1,30 zł za pęczek.

Pomidory i papryka- jakie ceny w hurcie?

- Pomidory gruntowe, te idealne na przetwory, są w cenie od 80 groszy do 1,70 zł za kilogram. Pomidory spod osłon malinowe i zwykłe ten sam pułap cenowy, od 1,60 do 3 złotych za kilogram. Natomiast porównując ceny z ubiegłego roku w adekwatnym przedziale czasowym widzimy, że pomidory gruntowe kosztowały od 1,75 do 2,50 za kilogram, spod osłon od 3,33 4,50 za zwykłe i 5 złotych za malinowe - porównuje Anna Kaszewiak.

- Papryka czerwona i żółta jest w cenie od 5 do 7 złotych. Papryka zielona jest nieco tańsza, od 4 do 5 złotych za kilogram - mówi.

Droższe ziemniaki. Wyższe ceny polskich boczniaków

- Aktualnie ziemniaki są w cenie od 85 groszy do 1,20 zł za kilogram (odmiana Irga ten sam pułap cenowy), nieco droższa jest odmiana Irys od 1 do 1,50 za kilogram. W ubiegłym roku ziemniaki kosztowały od 70 groszy do 1 złotego za kilogram, przy czym odmiana Irga kosztowała od 80 groszy do 1,20 za kilogram, a Irys od 1 do 1,20 zł - przypomina ekspertka.

- Pieczarki są w cenie od 6,50 do 8 złotych za kilogram, przeciętna cena to 7,50. Boczniaki są w cenie od 14 do 20 złotych. W ubiegłym roku boczniaki były tańsze. Za kilogram płaciliśmy od 10 do 17 złotych - mówi.

W ubiegłym roku w analogicznym okresie czasu ceny wielu gatunków warzyw ulegały wahaniom cenowym. Należy pamiętać, ze istotny wpływ na ceny warzyw i owoców mają różne czynniki (ceny środków do produkcji jak i sam przebieg pogody w okresie wegetacji i zbiorów).

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

HANDEL I DYSTRYBUCJA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI