
Raport WAPA wskazuje, że na dzień 1 kwietnia we włoskich i polskich chłodniach zmagazynowanych było najwięcej jabłek. We Włoszech zmagazynowanych było 619 673 ton jabłek, a w Polsce - 617 tys. ton.
Na dzień 1 kwietnia najwięcej jabłek zmagazynowanych było w chłodniach we Włoszech i w Polsce. Na trzeci miejscu są francuscy sadownicy, którzy na dzień 1 kwietnia mieli zmagazynowanych ponad 305 tys. ton.
Zobacz: Sadownicy potrzebowali wsparcia. Duże zainteresowanie wycofaniem
Według WAPA w unijnych chłodniach znajduje się jeszcze ponad 2 mln ton jabłek.
W europejskich chłodniach najwięcej zmagazynowanych jest jabłek odmiany Golden Delicious, aż 647 836 ton.
W polskich chłodniach najwięcej zmagazynowanych jest jabłek odmiany Idared - 140 000 ton i Golden Delicious- 120 000 ton.
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
CHF
4,51 -0,53%
GBP
5,47 -0,11%
USD
4,38 -0,90%
ON
7,27 -18 gr
LPG
3,64 -2 gr