
Podwyżki cen na stałe wkroczyły do pandemicznej rzeczywistości. Jednak wzrost cen warzyw na Warszawskim Rolno-Spożywczym Rynku Hurtowym w Broniszach ma tym razem zupełnie inne podłoże. Dotyczy warzyw importowanych, zwłaszcza z Hiszpanii, gdzie w styczniu nastąpiło gwałtowne załamanie pogody - podaje biznesinfo.pl.
Interia donosi, że bardzo wysoką cenę trzeba zapłacić np. za bakłażana (18-22 zł za 1 kg). Z kolei cukinia kosztuje od 11 do 13 zł za 1 kg. Niewiele tańsze są uwielbiane przez wielu Polaków brokuły (8,50-9,50 zł za 1 kg) i kalafiory (6,65-9 zł za sztukę), choć ich cena może wahać się w zależności od kraju pochodzenia.
Podwyżka nie dotyczy tym razem papryki czerwonej i żółtej, którą można zdobyć w cenie od 6,20 do 7,50 zł za 1 kg. Na początku stycznia kilogram tego warzywa o korzeniach hiszpańskich kosztował ok. 9 zł. Obecny spadek cen papryki ma związek z faktem, że na polskim rynku pojawiła się także odmiana holenderska.
Tym razem podwyżka nie dotyczy warzyw krajowych. Powodem dość stabilnych cen jest przedłużony lockdown gastronomii.
Więcej na biznesinfo.pl.
Warzywa - dodaj ofertę kupna lub sprzedaży na gieldarolna.pl.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
CHF
4,67 -0,15%
GBP
5,23 0,26%
USD
4,22 0,02%
ON
6,09 3 gr
LPG
2,95 -3 gr