
Na Rynku Bronisze spadły ceny krajowych warzyw w hurcie. Jak informuje Anna Kaszewiak z Rynku Hurtowego Bronisze, największy spadek cen notuje fasolka szparagowa, ziemniaki i brokuły.
- Aktualnie bardzo bogatą ofertę gatunkową notujemy wśród rodzimych warzyw, jednak wiele gatunków odnotowało spadek cen. Między innymi brokuły są tańsze o 12,50 procenta. Za sztukę zapłacimy od 3 ,00 do 4,00 złotych. Potaniały także kalafiory o ponad 17 procent za sztukę zapłacimy od 3,00 do 4,50. Fasolka szparagowa spadła o ponad 22 procent, cena kilograma waha się od 6,00 do 9,00 złotych za kilogram - wymienia Anna Kaszewiak.
Krótkie ogórki spod osłon kosztują od 2,75 do 3,50 za kilogram - tu spadek ceny o ponad 7 procent. Spadek cen dotknął także krajowych ziemniaków, obecnie kosztują od 0,66 do 0,85 za kilogram - niżej o ponad 6 procent. Również odmiany Irga i Irys notują spadek cen, między 18 a 20 procent. Cena Irgi i Irysa kształtuje się na poziomie od 80 groszy do 1 złotego za kilogram.
- Krajowe ogórki gruntowe poszły do góry o 27,27%, teraz za kilogram zapłacimy od 2,50 do 5,00 złotych, przeciętna 3,50. Droższa jest także rzodkiewka o 12,05%, za pęczek zapłacimy od 1,25 do 2,00 złotych (przeciętna 1,86) - mówi Kaszewiak i jak dodaje pozostałe warzywa utrzymują względnie stabilny poziom cenowy.
- Pomidory gruntowe są w cenie od 1,50 do 2,30 za kilogram, natomiast te spod osłon od ponad 3 do 5,00 złotych. Pomidory malinowe osiągają podobny pułap cenowy. W hurcie dostaniemy także krajowe bakłażany w cenie od 4,00 do 6,00 złotych za kilogram. Marchew kosztuje od 70 groszy do 1 złotego za kilogram, marchew klasy premium kosztuje od 90 groszy do 1,15 za kilogram - dodaje.
Pietruszka kosztuje od 3,25 do 4,50 za kilogram, seler korzeniowy od 2,00 do 2,50 za kilogram. Papryka zielona jest w cenie od 3,00 do 4,00 złotych za kilogram, a czerwona i żółta od 4,25 do 5,50 za kilogram. Słoneczniki są w cenie od 1 złotego do 3 złotych za sztukę. Boczniaki są w cenie od 10,00 do 17,00 złotych za kilogram, przeciętna 15,00 złotych za kilogram, pieczarki kosztują od 6,00 do 7,00 złotych za kilogram.
- Wśród warzyw importowanych asortymentowo notujemy jeszcze nie wiele gatunków. Dostępne są bataty, cebula, ziemniaki. Bataty są w cenie od 7,00 do 8,00 złotych za kilogram, przeciętna cena to 7,50 złotego za kilogram.
Cebula kosztuje od 1,00 do 1,33 za kilogram, przy przeciętnej 1,20 za kilogram, a ziemniaki od 1,00 do 1,30 za kilogram (przeciętna 1,25 za kilogram) - wskazuje Anna Kaszewiak, ekspertka Rynku Hurtowego Bronisze.
Sprzedam ekologiczne ogórki gruntowe - wystaw ogłoszenie na Giełdzie Rolnej.
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
CHF
4,70 -0,26%
GBP
5,26 -0,51%
USD
4,29 0,29%
ON
7,65 2 gr
LPG
3,20 4 gr