
Wartość polskiego eksportu warzyw w okresie styczeń-lipiec br. wyniosła 657 mln EUR wobec 701 mln EUR w analogicznym okresie 2019 r. (spadek o 5,8% r/r) - podaje Jakub Olipra, ekonomista Credit Agricole Bank Polska na łamach portalspozywczy.pl.
- Warto jednak zwrócić uwagę, że najsilniejszy negatywny wpływ na wyniki eksportowe w tej kategorii miała nie pandemia, lecz ubiegłoroczna susza, która obniżyła możliwości eksportowe branży warzywnej. Wpływ pandemii widoczny jest natomiast w eksporcie przetworów z warzyw, m.in. w eksporcie frytek, który został silnie dotknięty przez problemy kanału HoReCa - komentuje Jakub Olipra.
– Po przejściowym spadku w kwietniu wartość polskiego eksportu artykułów rolno-spożywczych wyraźnie rośnie w ujęciu rocznym. W okresie styczeń-sierpień wyniosła ona 21,9 mld EUR, co oznacza wzrost o 6% w porównaniu do analogicznego okresu 2019 roku – mówi serwisowi portalspozywczy.pl Jakub Olipra, ekonomista Credit Agricole Bank Polska.
– Tym samym przy utrzymaniu bieżących tendencji wartość polskiego eksportu artykułów rolno-spożywczych najprawdopodobniej przekroczy w 2020 r. poziom 33 mld EUR, ustanawiając nowy rekord. Dane wskazują zatem, że polski eksport artykułów rolno-spożywczych jak dotąd pozostaje odporny na skutki pandemii, niemniej istotnym czynnikiem ryzyka pozostaje jej druga fala – dodaje.
Więcej na portalspozywczy.pl.
CHF
4,75 0,93%
GBP
5,28 0,37%
USD
4,38 2,11%
ON
7,66 1 gr
LPG
3,22 2 gr