
Na rynek trafia zielona papryka, wkrótce pojawi się też czerwona. Powoli startuje też eksport.
Zapotrzebowanie na kalafiory w tym sezonie jest wysokie. Sieci handlowe prowadziły duże akcje promocyjne, a my dostarczaliśmy dużo towaru. Jednak w tym tygodniu sprzedaż spadła. Myślę, że niedługo to się zmieni – mówi Kornelia Lewikowska, kierownik zakupów polskiego eksportera warzyw Green Best na łamach Freshplaza.
- Powoli zaczynamy też eksportować zielone papryki, czerwone powinny być dostępne za około tydzień. Zainteresowanie jest na podobnym poziomie jak w każdym sezonie o tej porze roku - ocenia.
Lewikowska twierdzi, że ceny warzyw są wyższe, zgodnie z oczekiwaniami, gdy inflacja uderza w kraje europejskie. - Sprzedajemy głównie kalafiory do Czech, Słowacji i Holandii. Natomiast jeśli chodzi o papryki, większą część sprzedajemy Francji. Ceny w tym roku są oczywiście wyższe niż w roku poprzednim. Wpływają na to ceny energii, opakowań, nawozów i paliwa. I nie jest tajemnicą, że inflacja uderzyła we wszystkie kraje europejskie - dodaje.
- Handel kalafiorami potrwa do listopada, a handel papryką do września lub października. Naszym celem jest utrzymanie sprzedaży na wysokim poziomie przez cały sezon – mówi Kornelia Lewikowska.
Zobacz także: Produkcja warzyw będzie mniejsza. Koszty nie do przeskoczenia (wideo)
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
CHF
4,81 -0,03%
GBP
5,58 -0,25%
USD
4,61 0,22%
ON
7,26 -30 gr
LPG
3,30 -4 gr