Rusza sezon na krajową paprykę



www.sadyogrody.pl/pr - 30 sierpnia 2018 10:40


- Polacy coraz chętniej uprawiają i jedzą paprykę. Z każdym rokiem nasadzeń jest więcej, aczkolwiek cały czas paprykowym zagłębiem Polski pozostaje ziemia radomska, a w szczególności gminy Przytyk, Wyśmierzyce, Klwów, Potworów i Radzanów. Rejon radomski jest popularny ze względu na swój łagodny klimat, natomiast warto zauważyć, że również i w innych regionach, takich jak Lubelszczyzna, okolice Sandomierza, Grudziądza i Igołomi, sadzi się paprykę na większą skalę - mówi Anna Litwin z firmy „Ewa Bis".

- W 2014 r. osiągnięty został pułap 1,4 tysięcy hektarów nasadzeń. Najpopularniejszą odmianą w naszym kraju jest niezmiennie od lat papryka czerwona, która stanowi 90% całej produkcji. Papryka jest uprawiana w Polsce głównie w tunelach i rocznie uzyskuje się ok. 80 do 100 tysięcy ton tego warzywa. Należy przy tym nadmienić, że tylko ok. 25 tys. ton to papryka uprawiana na polu - wyjaśnia pani Anna Litwin z firmy „Ewa Bis” należącej do Stowarzyszenia „Polska Ekologia”.

Firma Ewa Bis jest dużym eksporterem tego warzywa do całej Europy Zachodniej, gdzie bardzo cenione są walory smakowe papryki. Jej eksport rokrocznie się rozwija i w ciągu ostatnich 10 lat wzrósł ponad trzykrotnie, z ok. 6 tys. ton na 20 tys. ton.

Ze względu na niską wartość kaloryczną oraz dużą zawartość antyoksydantów i węglowodanów cieszy się ona coraz większym uznaniem konsumentów. Dodatkowym atutem papryki jest to, że jest ona źródłem kwasu foliowego, rutyny (antyoksydant)  i witamin C i E, a także soli mineralnych (potas, magnez, wapń, fosfor, żelazo) - podkreśla Anna Litwin.

Rośnie świadomość klientów, więcej osób zwraca uwagę na pochodzenie produktu i szuka tych z symbolem eko.

- Cały czas wspieramy ekologiczną produkcję tego warzywa, a naszych dostawców zachęcamy do powrotu do starych metod uprawy. Takie uprawy są nie tylko tańsze w funkcjonowaniu, ale także gwarantują późniejszy bezproblemowy zbyt. Konsumenci na całym świecie są coraz bardziej świadomi, a co za tym idzie, również wymagający. Interesują się składem chemicznym produktów, chcą jeść zdrowo, a najchętniej kupują  lokalne produkty z niewielkich, ekologicznych firm. Ekologia stała się ostatnimi czasy bardzo popularna - informuje Anna Litwin. 

I dodaje, że już Aztekowie wiedzieli, że papryka sprzyja długowieczności, zachowaniu ładnej cery i sił witalnych. Sięgajmy zatem  do tego źródła obfitości. 

Stowarzyszenie  „Polska Ekologia” skupia osoby i firmy zajmujące się produkcją żywności z surowców ekologicznych certyfikowanych. Ideą naczelną Stowarzyszenia jest reprezentowanie całej branży żywności ekologicznej, przy aktywnej pracy na rzecz rozwoju eko rynku i edukowania społeczeństwa.