
Import warzyw do krajów Unii Europejskiej z krajów trzecich wzrósł o 1% pod względem wielkości i 4% pod względem wartości w 2017 r. w porównaniu z rokiem poprzednim. Łączna wartości importu wyniosła 2,2 mln ton i 2 683 mln euro. Pomidory i ziemniaki były najczęściej importowanymi produktami do UE, a Maroko i Egipt - największymi dostawcami - informuje Freshplaza.
Jak donosi portal Freshplaza, przywóz pomidorów z krajów trzecich do krajów europejskich znacznie wzrósł w 2017 r., osiągając 568 069 ton - jest to o 8% więcej niż w 2016 r. O wartości 647,7 mln euro (+ 22%).
Maroko wzmocniło swoją pozycję głównego dostawcy do UE, z 71% całości. Import pomidorów marokańskich w 2017 r. wyniósł 404 983 ton - czyli o 3% więcej niż w 2016 r. O wartości 487 712 mln euro (+ 17%).
Drugim pod względem wielkości dostawcą pomidorów jest Turcja, która wyeksportowała 101 140 ton (+ 42%) do UE o wartości 104 milionów euro (+ 63%) - podaje Freshplaza.
Ziemniaki są drugim najbardziej importowanym warzywem w całej Unii Europejskiej. W 2017 roku import ziemniaka wyniósł 430,493 ton (+ 14%) o wartości 160 milionów euro (+ 4%).
Jego największym dostawcą stał się Egipt, z 220 949 tonami (o 40% więcej niż w 2016 r.). Kraj przejął najwyższe miejsce w rankingu wyprzedzając Izrael, którego wywóz ziemniaków do UE wyniósł 177 943 tony (o 7% mniej niż w 2016 r.).
CHF
4,70 -0,26%
GBP
5,26 -0,51%
USD
4,29 0,29%
ON
7,65 2 gr
LPG
3,20 4 gr