
Plantatorzy owoców i warzyw w Polsce produkują wspaniałe plony wysokiej jakości. Jednak nie zawsze otrzymują za nie spodziewane wynagrodzenie. Zadbanie o odpowiedni marketing i skorzystanie z trendów na rynku żywności może to zmienić i uczynić polskie owoce i warzywa produktem modnym i pożądanym przez konsumentów.
W produkcji polscy plantatorzy są geniuszami - potrafią wyprodukować wspaniałej jakości owoce i warzywa, ale mają jedno wielkie wyzwanie. Chodzi o uzyskanie za swoje plony odpowiedniej ceny i wykreowanie popytu. Warto więc prześledzić trendy marketingowe na rynku żywności i napojów, aby wpasować się w oczekiwania konsumentów!
Mintel ogłosił cztery kluczowe trendy, które będą kształtować globalny rynek żywności, napojów i gastronomii w roku 2023 oraz w perspektywie pięciu i więcej lat. Wszystkie one pasują jak ulał do polskich owoców i warzyw. Trzeba je tylko odpowiednio wypromować!
Trendy pokazują, w jaki sposób w warunkach ciągłej niepewności i nowych wyzwań następuje ewolucja fundamentalnych zachowań konsumentów kształtowanych przez takie czynniki rozwoju trendów, jak Wartość, Doświadczenia i Otoczenie.
Kierunki rozwoju trendów – które dotyczą kwestii takich jak kosmos, zmiany klimatyczne, wydajność pracy mózgu oraz zmęczenie natłokiem informacji – pokazują, że marki mogą pomóc konsumentom zaadaptować się do życia w niepewnym świecie. Marki powinny wspierać konsumentów poszukujących wartości, dostarczać efektywnych formuł produktowych i zachęcać do czerpania przyjemności z jedzenia i picia.
Owoce i warzyw wydają się produktem idealnym, aby uspokoić zaniepokojonych konsumentów. Udowadniamy to na przykładzie czterech trendów Mintela, które podpowiadają co mogą zrobić producenci i sprzedawcy owoców i warzyw, aby uczynić je jeszcze bardziej modnymi!
"Prowiant na każdą pogodę”" – tak Mintel nazwał pierwszy z trendów na 2023 r. Konsumenci będą szukać produktów, które pomogą im znieść ekstremalne wahania temperatur – od polarnych mrozów po fale upałów. Wyzwanie, jakim jest dostarczenie łatwych do przygotowania posiłków podczas gwałtownych powodzi i innych ekstremalnych zjawisk związanych z pogodą, stwarza kolejne pole do popisu dla innowatorów. Autentyczna potrzeba ograniczenia zużycia energii spowoduje, że konsumenci docenią marki, które umożliwią im dostęp do energooszczędnej żywności i napojów w ekstremalnych warunkach pogodowych. Silniejsze promieniowanie UV stworzy zapotrzebowanie na funkcjonalne produkty żywnościowe i napoje, które zadbają o zdrową skórę, przy czym w obliczu problemów z łańcuchem dostaw sprawdzą się produkty o przedłużonej trwałości. Oprócz spełniania oczekiwań szerokiej rzeszy odbiorców marki będą tworzyć innowacje uwzględniające specyficzne potrzeby dietetyczne, w tym dla dzieci i osób starszych.
W te wszystkie funkcje wpisują się owoce i warzywa. Warunek – muszą być trwale opakowane (w kubeczki, tacki), powinny być także wcześniej poddane wstępnej obróbce tak, aby ich spożycie nie wymagało siekania czy krojenia (mogą być pocięte w plastry, pokrojone na kawałki). W te trendy wpisują się owocowo-warzywne sałatki oraz koktajle, ale także posiekana cebula czy ugotowane buraki coraz częściej dostępne w sieciach handlowych. Na opakowaniach warto podkreślić walory prozdrowotne poszczególnych owoców i warzyw.
Mózg na wysokich obrotach to trend, który podkreśla, że koncentracja i produktywność to najważniejsze aspekty mentalnego i emocjonalnego dobrostanu. Konsumenci będą poszukiwać żywności i napojów, które zwiększą ich zdolności poznawcze, pozwolą poradzić sobie ze stresem i zoptymalizują pracę mózgu. Przez najbliższe kilka lat możemy spodziewać się promowania dobrze znanych, naturalnych składników energetycznych, takich jak owoce i warzywa, a także kofeina (w umiarkowanych ilościach).
Jednak konieczne będzie poparcie haseł marketingowych badaniami, które dostarczą konsumentom konkretnych dowodów na to, że naturalne i funkcjonalne składniki korzystnie działają na zdrowie poznawcze. Najnowsze badania i patenty dotyczące osi mózgowo-jelitowej będą okazją do podkreślenia, w jaki sposób pro-, pre- i post-biotyki wpływające korzystnie na mikrobiom jelitowy pomagają jednocześnie zadbać o zdrowy mózg, co stworzy popyt na świeże produkty bogate w błonnik.
Może więc warto na opakowaniu podkreślić ile korzyści prozdrowotnych wpływających na funkcje mózgu mają owoce i warzywa?
Nie tylko nowe technologie, czyli "Kosmiczne Ukojenie" – trzeci z ważnych trendów Mintela.
Już niedługo kosmos stanie się mniej odległy i bardziej namacalny. Branża żywności i napojów będzie czerpać inspirację z kosmicznych technologii i „ziemskich" innowacji inspirowanych odkryciami kosmicznymi, takimi jak minerały księżycowe czy technologie przygotowywania posiłków w warunkach zerowej grawitacji. Na urok nowości wciąż nieodkrytej przestrzeni kosmicznej szczególnie wyczulone będzie pokolenie Z, które straciło złudzenia wobec świata w jego obecnym kształcie. Marki powinny także zwrócić uwagę na rolę, jaką kosmos odegra w życiu pokolenia Alfa. Pojawią się nowe technologie, pozwalające m.in. na zwiększenie efektywności upraw.
Jakie owoce i warzywa skorzystają na tym trendzie? Na pewno takie, których producenci będą podkreślać ultranowoczesne technologie upraw. To wcale nie jest takie trudne biorąc pod uwagę wykorzystywanie dronów, hydroponikę czy nowoczesne uprawy w szklarniach i tunelach (np. świeże truskawki dostępne cały rok).
Dla niektórych owoce liofilizowane są pewnego rodzaju kosmiczną technologią. Jest to proces polegający na sublimacji, czyli odparowaniu wody z lodu z zamrożonego produktu pod zmniejszonym ciśnieniem, więc rzeczywiście może wprawiać niektórych w zdumienie.
W komunikacji marek z konsumentami kluczem do sukcesu okaże się prostota i przejrzystość. Komunikacja marketingowa zostanie wkrótce uproszczona i ograniczona do kilku najważniejszych punktów, a konsumenci będą szukać marek, które na opakowaniu zaprezentują wyłącznie zalety produktu. Produkty o prostym wzornictwie, które podkreślają użycie naturalnych składników i najważniejsze korzyści dla zdrowia, przyciągną uwagę konsumentów, którym zbyt duża ilość informacji utrudnia dokonanie wyboru.
Owoce i warzywa niosą właśnie prosty komunikat. Klient od razu widzi czy są świeże, jędrne i dojrzałe. Na opakowaniu wystarczy podkreślić jaka to odmiana, jaki rodzaj smaku i sukces gotowy!
Podsumowując, owoce i warzywa, które chcą pozostać w trendach powinny być poporcjowane i zapakowane oraz podane tak, aby były gotowe do spożycia - konsument nie musiał ich już przygotowywać. Na opakowaniach trzeba podkreślić ogromne korzyści prozdrowotne danych owoców czy warzyw i to, jaki wpływ mają na koncentrację i umysł. Warto zaciekawić konsumenta jakie technologie są wykorzystywane do zoptymalizowania upraw, a z drugiej strony nie ma się co rozpisywać o historii i przesłaniu danego produktu – opakowanie powinno mówić samo za siebie!
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
CHF
4,71 -0,16%
GBP
5,28 -0,83%
USD
4,28 -1,04%
ON
7,65 2 gr
LPG
3,20 4 gr