Polskie jabłka ekologiczne w ofercie Biedronki



www.sadyogrody.pl/Biedronka - 20 sierpnia 2020 15:15


Polacy coraz częściej szukają w sklepach żywności naturalnej, a przede wszystkim – smacznej i taniej. Z pomocą przychodzi im Biedronka z szeroką ofertą produktów marki własnej goBIO. Klienci sieci znają już borówki, marchew, cebulę, ziemniaki czy pieczarki z tej serii. Teraz goBIO w Biedronce rozszerza się o sezonowe polskie jabłka.

„Bio” jest coraz bardziej modne. Biedronka pokazuje to na przykładzie jej wewnętrznych statystyk. Tylko w pierwszym kwartale 2020 roku sprzedaż warzyw bio w sklepach tej sieci wzrosła aż o 44 procent w porównaniu do takiego samego okresu w zeszłym roku, a w przypadku owoców bio był to wzrost 34 procent. 

- Wszystkim klientom sieci sklepów Biedronka zapewniamy dostęp do wysokiej jakości produktów, w tym tych ekologicznych, służących dobrym nawykom żywieniowym i planecie. Jednocześnie zawsze dbamy o możliwie atrakcyjne ceny tej żywności. Warto zauważyć, że rozszerzając ofertę marki własnej goBIO, pracujemy z wyselekcjonowaną grupą certyfikowanych gospodarstw ekologicznych, wspieramy więc jednocześnie rozwój polskiego rolnictwa - mówi Marek Walencik, dyrektor kategorii warzyw i owoców w sieci Biedronka

Co właściwe oznacza „bio”? To żywność wyprodukowana bez nawozów sztucznych i pestycydów, za to z zastosowaniem naturalnych metod uprawy, np. ręcznym wyrywaniem chwastów. Takie produkty dostępne są w sklepach Biedronka pod marką własną goBIO. 

Od 20 sierpnia br. sieć wprowadziła nowość w tej serii – sezonowe polskie jabłka. Można je kupić w cenie 7,99 zł za opakowanie 600g. Sezonowe polskie jabłka goBIO, tak jak i inne warzywa tej marki posiadają unijne logo produkcji ekologicznej dające gwarancję, że ich wytworzenie nie wiązało się ze stratami dla środowiska.