Mongolia szansą dla eksporterów owoców i warzyw?



www.portalspozywczy.pl - 13 kwietnia 2021 15:56


Wśród spożywczych kategorii eksportowanych z Polski do Mongolii zdecydowanie dominują przetwory z owoców i warzyw (m.in. ogórki konserwowe i korniszony, przetwory z wiśni, czereśni czy mieszanki warzywne).

Bat-Erdene Boldbaatar, Kierownik biura Polskiej Agencji Inwestycji i Handlu w Ułan Bator potwierdza, że Polska jest największym eksporterem do Mongolii, biorąc pod uwagę państwa Unii Europejskiej. 

Jeśli chodzi o kategorie produktów, w 2019 roku polski eksport do Mongolii w ponad 45 proc. składał się z produktów zaliczanych do branży spożywczej. Wśród kategorii eksportowanych zdecydowanie dominują przetwory z owoców i warzyw. Na drugim miejscu plasuje się eksport mięs i podrobów (głównie wieprzowiny w różnej postaci), a tzw. TOP 3 zamykają owoce i orzechy. 

Co ciekawe, niezwykle istotna pod względem wielkości grupa produktowa to ogórki konserwowe i korniszony, jak również przetwory z wiśni, czereśni czy mieszanki warzywne. Popularność tych towarów to zasługa silnej pozycji polskiej firmy Urbanek, działającej w Mongolii od lat 90-tych. 

- Co istotne, w związku z pandemią dodatkowo wzrosło zapotrzebowanie na importowaną żywność, w tym warzywa czy owoce. Realną możliwość ekspansji mają też producenci witamin i suplementów - potwierdza Bat-Erdene Boldbaatar, Kierownik biura Polskiej Agencji Inwestycji i Handlu w Ułan Bator.

Mongolia to kraj o stosunkowo małej bazie produkcyjnej, w szczególności w zakresie rolnictwa. Jest więc uzależniony od importu żywności. Przypomnijmy, że Mongolię zamieszkuje 3.3 mln ludzi. Kraj ma młodą populację, 70 proc. społeczeństwa jest poniżej 40 roku życia, a średnia wieku to 28 lat. Mongolia to wyjątkowy kraj azjatycki, który preferuje zachodnie produkty spożywcze i dla którego zachodnia kuchnia staje się coraz popularniejsza.