Koronowrius spowodował wzrost cen żywności



Business Insider Polska - 17 marca 2020 10:10


Koronowrius spowodował wzrost cen. W niektórych osiedlowych sklepikach, ale i w sieciówkach, podwyżki sięgają kilkudziesięciu, a czasem nawet kilkuset procent - informuje Business Insider Polska.

Dla przykładu za polskie jabłka trzeba już zapłacić siedem złotych, półlitrowa woda, która jeszcze do niedawna kosztowała niespełna złotówkę, już kosztuje prawie dwa złote, a zwykłe parówki podrożały do blisko 35 zł za kilogram.

Pesymistycznie na problem inflacji zapatruje się Małgorzata Starczewska-Krzysztoszek z Katedry Ekonomii Politycznej Uniwersytetu Warszawskiego. - Nigdy nie mówiłam, że inflacja będzie niższa. Wręcz przeciwnie, cały czas mówiłam, że przed nami wzrost cen, a atak koronawirusa moje prognozy tylko wzmocnił – podkreśla ekonomistka.

Wyjaśnia przy tym, że ponad 25 proc. koszyka inflacyjnego to żywność i napoje bezalkoholowe. Ceny w tej grupie wzrosły w styczniu i lutym o 8,1 proc. - Za marzec ceny żywności i napojów będą na pewno jeszcze wyższe, bo to już widzimy. W kwietniu także.

W dodatku – jak przekonuje ekonomistka - maj i czerwiec niosą za sobą dodatkowo wzrost cen produktów "nowalijkowych", co podtrzyma inflację w kategorii żywność.

Więcej w Business Insider Polska.