
Włoskie konsorcjum producentów jabłek Assomela, przeanalizowało najnowsze dane dotyczące produkcji i sprzedaży za ostatni miesiąc. Dane pokazują że sprzedaż zapasów przebiega pomyślnie.
Dane uzyskane przez włoskie Konsorcjum Assomela pokazują niskie zapasy niektórych odmian, w szczególności Golden Delicious i Gala.
W przypadku Golden Delicious zapasy są najniższe w historii (poza 2017 r.) i wynoszą 426 000 ton.
W przypadku Gali zapasy wynoszą 127 000 ton przy redukcji od początku kampanii o prawie 200 000 ton. Jest to doskonały wynik.
Prowadzona sprzedaż i upłynnianie zapasów równie dobrze przebiega w przypadku pozostałych odmian. Assomela zauważa, że aby lepiej ocenić ewolucję sprzedaży niektórych odmian, jak np. Red Delicious, trzeba poczekać na drugą część sezonu.
Po szczególnie gorącym lecie, które wpłynęło na jakość owoców, duże ilości skierowano do przetwórstwa. W związku z tym, zgodnie z pierwotnymi przewidywaniami, udział towarów przeznaczonych na świeży rynek jest obecnie znacznie poniżej średniej.
Rynki zamorskie mają się dobrze, choć koszty nadal odgrywają istotną rolę, a wzrost kursu USD w stosunku do EUR nie pomaga, podczas gdy rynek włoski, zwłaszcza tradycyjny, nie jest obecnie zbyt dynamiczny.
Chociaż wydaje się, że wolumeny są pod kontrolą, to ceny niepokoją handlowców z tego sektora, którzy nie dostosowali się do zwiększonych kosztów lub inflacji i w związku z tym, nie są w stanie zaoferować producentom rozsądnej ceny gwarantującej rekompensatę. Jest to tym bardziej odczuwalne w przypadku jabłek ekologicznych, które w tym momencie sezonu są dalekie od wzrostu cen.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
CHF
4,70 -0,41%
GBP
5,33 0,11%
USD
4,32 -0,12%
ON
6,81 -20 gr
LPG
3,12 -4 gr