
Według przeprowadzonych na hiszpańskim rynku badań, ponad dwie trzecie jabłek sprzedawanych w tamtejszych supermarketach w pierwszych trzech miesiącach tego roku pochodzi z krajowej produkcji.
Po przeprowadzeniu badań okazało się, że 67 procent jabłek pochodziło z hiszpańskich upraw krajowych w porównaniu z 46 proc. z ubiegłego roku. W Lleidzie i Barcelonie, gdzie znajduje się większość produkcji, odsetek ten osiągnął 84 procent.
Afrucat, katalońskie stowarzyszenie owocowe, twierdzi, że sprzedaż owoców uprawianych w kraju jest historycznie wyższa na obszarach produkcyjnych.
W Madrycie jabłka hiszpańskie stanowiły 51 proc. całości, podczas gdy w Saragossie 61 proc.
Tendencja do faworyzowania przez Hiszpanów produkcji krajowej nad jabłkami importowanymi rozpoczęła się w 2017 roku. Obecność hiszpańskich jabłek na półkach supermarketów rośnie średnio o 5 procent rocznie od 2017 roku.
„Jednym z powodów tegorocznego wzrostu może być sytuacja spowodowana pandemią Covid-19, prowadząca do większej świadomości konsumentów na temat lokalnych owoców i pewnych specyficznych trudności w handlu międzynarodowym” -informuje stowarzyszenie.
CHF
4,71 -0,16%
GBP
5,28 -0,83%
USD
4,28 -1,04%
ON
7,65 2 gr
LPG
3,20 4 gr