Hiszpański eksport pomidora w sezonie 2013/2014 wyniósł 985,34 miliona kilogramów pomidorów i od tamtego czasu systematycznie spada. W sezonie 2019/2020, która rozpoczął się 1 sierpnia i zakończył 1 lipca, eksport wyniósł 728,79 milionów kilogramów, w wartości 932,03 mln euro i miał średnią cenę 1,279 euro / kg.
W sezonie 2019/2020 trzej najwięksi importerzy hiszpańskich pomidorów - Niemcy, Francja i Wielka Brytania - kupili 49,78% całkowitego wolumenu wyeksportowanego przez Hiszpanię. Kolejnymi dużymi importerami pomidorów z Hiszpanii są Holandia i Polska.
Niemcy były głównym odbiorcą a wolumen sprzedaży pomidorów wyniósł 179,97 mln kilogramów o wartości 273,08 mln euro. Był to również kraj, który zapłacił najlepsze ceny za hiszpańskie pomidory wśród 5 największych nabywców, ze średnią ceną 1,517 € / kg.
Za nią uplasowała się Francja z łączną sumą 110,54 mln kilogramów o wartości 119,72 mln euro i średnią ceną 1,083 euro / kg. Wielka Brytania zajęła trzecie miejsce z 98,35 mln kilogramów o wartości 121,08 mln euro i średnią ceną 1,231 euro / kg. Holandia była czwartym co do wielkości importerem z 72,28 mln kilogramów, 87,07 mln euro i średnią ceną 1,205 euro / kg.
Polska znalazła się na piątym miejscu z 62,38 mln kg, 66,29 mln euro i średnią ceną 1,063 euro / kg.