Drogie warzywa w hurcie. Szparagi po 30 zł/kg

Autor: Sylwia Sałyga 07 maja 2022 09:51

Drogie warzywa w hurcie. Szparagi po 30 zł/kg Bronisze: Wysokie ceny krajowych warzyw. Szparagi nawet po 30 zł/kg/ fot.shutterstock.com

Na Rynku Hurtowym w Broniszach trwa sezon na polskie warzywa. Obecnie wysokie ceny notują krajowe szparagi, droga jest także marchew. Spadają za to ceny ogórków w hurcie.

Ceny warzyw krajowych

- Aktualnie botwinkę kupimy w cenie od 2,50 do 3 złotych za pęczek, buraki ćwikłowe młode kosztują od 3,50 do 4 złotych i są sprzedawane w pęczkach. Dostępne są też stare ziemniaki w cenie od 1,40 do 1,85 - wczoraj notowaliśmy wzrost ceny o 20 %.Cebula ze szczypiorkiem kosztuje od 1,50 do 2 złotych za pęczek. Koperek kosztuje od 1,20 do 1,50 za pęczek (tu także odnotowaliśmy spadek ceny średnio o 28.49%, a za natkę pietruszki zapłacimy od 1 złotego do 1,33 zł - informuje o aktualnych cenach Anna Kaszewiak, ekspertka Rynku Bronisze.

- Kapusta biała kosztuje od 1,75 do 2,50 za kilogram i wczoraj notowaliśmy spadek ceny o 10 %, natomiast podrożała nieznacznie kapusta czerwona, teraz zapłacimy za nią od 2,50 do 3,50, średnia cena to 3 złote. Kapusta pekińska kosztuje od 4 do 6 złotych za kilogram, a włoska od 2 do 3 złotych za kilogram, przy średniej cenie 2,75 zł - wymienia.

Potaniały krajowe ogórki w hurcie

- Staniały ogórki gruntowe, ogórki małosolne i krótkie spod osłon. Za ogórki spod osłon zapłacimy od 5,50 do 7 złotych, za gruntowe od 5,do 7,50 a małosolne od 12 do 14 złotych, przy średniej cenie 13 złotych.50 Natomiast podrożała marchew premium o 8.00% i marchew o 12.00%. Za kilogram marchwi zapłacimy od 1,10 do 1,30, premium od 1,25 do 1,50 zł - mówi Anna Kaszewiak.

Wysokie ceny polskich szparagów- nawet 30 zł za kg

- Trwa sezon na szparagi, cena kilograma waha się od 26 do 30 złotych. Pomidory malinowe kosztują od 6 do 8 złotych, średnia 7,50 , a pomidory zwykłe są w cenie od 5 do 7,50 zł - wymienia ekspertka.

Rabarbar jest w cenie od 6 do 7 złotych, rzodkiewka od 1,50 do 2,20 za pęczek. Sałata lodowa kosztuje od 5 do 6,50 za sztukę. Szpinak kosztuje od 6 do 7,50. Potaniała włoszczyzna, teraz za pęczek zapłacimy od 3,85 do 4 złotych. Cena ziemniaków waha się od 1 złotego do 1,33 za kilogram - podobny przedział cenowy dla odmiany IRYS, IRGA i pozostałych.

- Rok temu o tej porze notowaliśmy już fasolkę szparagową - pierwsza była w cenie od 50 do 60 złotych. W tym roku sezon na fasolkę dopiero się zaczyna. Były w notowaniach też polskie kalafiory w cenie od 6,50 do 7,50 za sztukę.
Ogórki gruntowe kosztowały od 5 do 6,50 za kilogram, małosolne od 11 do 14 złotych, a krótkie spod osłon od 4 do 5,50 za kilogram. W ubiegłym roku o analogicznej porze kapusta biała w kg kosztowała od 1,85 do 2,50, natomiast młoda miała cenę od 5 do 6,50 za sztukę. Za kilogram pomidorów malinowych trzeba było zapłacić od 5 do 6 złotych, a zwykłych spod osłon od 4,20 do 5,50 - wskazuje Anna Kaszewiak.

Jakie ceny warzyw z importu ?

- Jeżeli chodzi o warzywa z importu to nadal królują bakłażany, brokuły, kalafiory, cukinia, papryka, kalafiory. Za kilogram bakłażana zapłacimy od 6,50 do 7 złotych, brokuły kosztują od 10 do 11,50 za kilogram, cukinia od 5,60 do 6,50. Za kalafiora w hurcie zapłacimy od 5 do 6,50 za sztukę - mówi.

Spory spadek cenowy notuje papryka kolorowa, teraz za kilogram zapłacimy od 6 do 7,50 zł. Natomiast zielona jest droższa, kilogram kosztuje od 8,75 do 9,50, przy średniej 9 złotych. Spadła również cena porów z importu i i sałaty lodowej.
Ziemniaki młode z importu są w cenie od 2,50 do 5 złotych, stare od 1,35 do 3 złotych.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

HANDEL I DYSTRYBUCJA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI