- Trochę wzrosły ziemniaków krajowych, kosztują one 1,0-1,1 zł/kg. Największym zainteresowaniem cieszy się odmiana Catania, ale bez problemy można nabyć także odmiany Iris czy Irga. Najwięcej podrożała kapusta biała i czerwona, która kosztuje odpowiednio 1,6 zł/kg oraz 2,75 zł/kg - wymienia Maciej Kmera.

Drogie krajowe pomidory i ogórki szklarniowe

Pomidory, o tej porze roku są drogie. Za krajowe malinowe trzeba zapłacić do 18 zł/kg, z importu są tańsze, kosztują do 10 zł/kg. Ogórki szklarniowe - to wydatek ponad 11 zł/kg, przy czym nie ma już ogórków importowanych z Hiszpanii, gdyż są drogie. Jednak - jak zaznaczył Kmera - na rynku zdarzają się "cenowe perełki" np. malinowy pomidor turecki po 4,25 zł/kg.

Ceny warzyw wyższe o 2,5 proc. rok do roku

Pod koniec stycznia br. różnica wartości koszyka w stosunku do cen sprzed roku wyniosła niecałe 2,5 proc. - poinformował Kmera. Podkreślił, że wartości te są zmienne i o ile pod koniec grudnia różnica w cenach (r/r) wynosiła ok. 18 proc., to w połowie stycznia br. koszyk warzyw krajowych był tańszy w stosunku do notowań ze stycznia ub.r. o ponad 1,8 proc. Warzywa importowane na początku lutego (r/r) były droższe o ok. 6 proc.

Sprzedaj warzywa na Giełdzie Rolnej