Ceny warzyw na Broniszach. Będzie drożej?

Autor: Sylwia Sałyga 28 września 2022 14:28

Ceny warzyw na Broniszach. Będzie drożej? Drożeje fasolka szparagowa. Coraz tańsze kalafiory i kapusta/ fot. materiały własne

O aktualne ceny polskich warzyw w hurcie zapytaliśmy Annę Kaszewiak, ekspertkę Rynku Hurtowego Bronisze.

Drożeje fasolka szparagowa. Coraz tańsze kalafiory i kapusta

- Nieco zdrożała fasolka szparagowa, kilogram kosztuje od 5 do 8 złotych. Kabaczki kosztują od 6 do 8 złotych za kilogram. Natomiast potaniały kalafiory, teraz za sztukę zapłacimy od 3,50 do 4,50 i jest to spadek ceny o ponad 30 procent- wskazuje Anna Kaszewiak.

Tańsze są także kapusty zarówno biała jak i czerwona. Za kilogram białej kapusty zapłacimy od 1 złotego do 1,25, w sztukach od 4,25 do 5,50. Kapusta czerwona kosztuje od 1,40 do 2 złotych za kilogram, pekinka od 2,50 do 3,50, włoska od 2 do 3 złotych za kilogram, kwaszona od 3,85 do 4,50 za kilogram.

Ile kosztuje cebula i marchew w hurcie?

- Cebula biała jest w cenie od 1,85 do 2,33 za kilogram, a czerwona od 2,25 do 3,25, cukrowa i czosnkowa kosztuje od 2,25 do 3 złotych, natomiast cebulka ze szczypiorkiem od 1,25 do 1,85 za pęczek - mówi ekspertka.

- Marchew jest w cenie od 1 złotego do 1,40 za kilogram, premium droższa od 1,40 do 1,60 za kilogram - dodaje,

Ogórki, pomidory, papryka- jakie ceny w hurcie?

- Ogórki gruntowe kosztują od 5 do 9 złotych za kilogram, przeciętna cena 7 złotych za kilogram, ogórki kwaszone od 8 do 9 złotych za kilogram, małosolne od 9 do 10 złotych za kilogram. Ogórki spod osłon kosztują od 6,50 8 złotych za kilogram - wymienia Anna Kaszwiak.

Jak informuje ekspertka, papryka zielona jest w cenie od 4 do 5 złotych za kilogram, a kolorowa (czerwona i żółta) od 6 do 8 złotych za kilogram.

- Na rynku Bronisze pomidory gruntowe kosztują od 1,50 do 2,50 złotych za kilogram, a spod osłon zwykłe od 4,75 do 7 złotych za kilogram, a malinowe na podobnym poziomie, przeciętna 6,50 za kilogram - mówi.

Ceny warzyw w hurcie

- Obecnie w hurcie dostaniemy oczywiście także polskie bakłażany w cenie od 8 do 9 złotych za kilogram, przy przeciętnej cenie 8,50 zł. brokuły od 4 do 5 złotych za sztukę, Za kilogram brukselki zapłacimy od 6 do 8 złotych, przeciętna 7 złotych. Cukinia kosztuje od 4,50 do 6 złotych za kilogram - wymienia Kaszewiak.

Czarna rzepa kosztuje od 2,40 do 3 złotych za kilogram, rzodkiew biała podłużna od 2,50 do 3 złotych za kilogram, a rzodkiewka od 2 do 2,50 za pęczek.

Ziemniaki są w cenie od 85 groszy do 1,20 za kilogram (odmiana Irga ten sam pułap cenowy), a odmiana Irys nieco droższa od 1 złotego do 1,50 za kilogram.
Grzyby boczniaki są w cenie od 14 do 20 złotych za kilogram, a pieczarki od 6,50 do 8 złotych za kilogram, przeciętna 7,50. Włoszczyzna kosztuje od 3,75 do 4,50 za sztukę.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

HANDEL I DYSTRYBUCJA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI