
Sytuacja na rynku warzyw jest w miarę stabilna. Dostępne są warzywa krajowe, ale również importowane - zwłaszcza te których koszty produkcji zimą mocno wzrosły. Jakie są ich ceny?
W okresie świątecznym mocno podskoczyła cena marchwi i cebuli. - Cebula jest droga bo nie ma jej zbyt dużo w dobrej jakości. Dodatkowo drogi w zakupie jest import holenderski. Cebula kosztuje od 35-40 zł za worek 15 kilogramowy. Na razie nie ma importowanej cebuli bo w zakupie miałaby kosztować 45 zł/15 kg. Po dodaniu marży i kosztów transportu cena jest zaporowa. Producenci narzekają, że cebula słabo się przechowuje - mówi serwisowi www.sadyogrody.pl Maciej Kmera, ekspert rynku hurtowego Bronisze.
Zobacz: Zachód chce polskiej cebuli. Cena wzrosła 3-krotnie
- Prawda jest też taka, że w Polsce nikt nie wie ile jakich owoców i warzyw jest. Nie wiadomo ile czego zostało posiane i zebrane. Statystyki różnych ośrodków badawczych potrafią się różnić o kilkadziesiąt procent - dodaje.
Zdaniem rozmówcy, nie byłoby problemu gdyby import cebuli był tańszy, bowiem trzymałby w ryzach nasz krajowy rynek. Natomiast sytuacja jest taka, że cebula na Zachodzie się nie udała więc tam też ceny są wyższe.
Marchew kosztuje 1,6-1,7 zł/kg do dużego hurtu na palety do około 2-2,3 zł/kg w detalu, czyli na worki.
- Jeśli chodzi o ziemniaki to odmiany z czerwoną skórką takie jak Ricardo, Monte Carlo są trochę droższe. Kosztują około 20-22 zł za 15 kg worek. Zwykłe, przeciętne ziemniaki kosztują około 15-17 zł za worek. Dostępny jest importowany, młody ziemniak cypryjski. Kosztuje około 3-3,5 zł/kg. Około 3 zł/kg trzeba zapłacić za myte, szczotkowane ziemniaki francuskie w papierowych workach - tłumaczy ekspert rynku hurtowego Bronisze.
Na rynku hurtowym w Broniszach zauważalne są braki ogórków. - W ostatnich dniach ich zabrakło. W okresie świątecznym dostępne były ogórki z przeróżnych strony - z Turcji, Hiszpanii, Włoch, Grecji, Ukrainy a nawet Finlandii. Dzisiaj na rynku też jest widoczny brak ogórków. Są zapowiedziane transporty na najbliższe dni. Cena ogórków skoczyła od razu - od 10 do 15 zł/kg - dodaje.
Nie widać natomiast braku pomidorów na rynku hurtowym. - Z krajowych dostępne są tylko malinowe ale tylko dla koneserów. Są drogie - kosztują 22 zł/kg. Niestety, niewielu producentów zdecydowało się utrzymać produkcję zimową ze względu na wysokie koszty. Duży jest wybór pomidorów tureckich - kosztują około 8-9 zł/kg za zwykłe czerwone. Malinowe tureckie pomidory wyceniane są na 12-13 zł/kg - komentuje Maciej Kmera.
Dostępne są pomidory hiszpańskie i tureckie, jednak te drugie przeważają.
Papryka o tej porze roku pochodzi z Hiszpanii. Cena waha się od 8 do 11 zł/kg w zależności od koloru i standardu. Zielonej papryki jest mniej dlatego też kosztuje więcej - do 12 zł/kg. Najtańsza, czerwona papryka kosztuje średnio 10 zł/kg a żółta około 11 zł/kg.
- Sytuacja na rynku warzyw jednak zależy od wielu czynników. Jak rynek się "zapcha" to coś bardzo drogiego nagle tanieje. Taka sytuacja miała miejsce w przypadku cukinii. Kosztowała 60 zł za 5 kg, później spadła do 30 zła teraz znowu wzrosła na 50 zł/5 kg - przyznaje rozmówca.
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
CHF
4,71 -0,16%
GBP
5,28 -0,83%
USD
4,28 -1,04%
ON
7,65 2 gr
LPG
3,20 4 gr