Bronisze: Krajowy bób i fasolka szparagowa utrzymują wysokie ceny

Autor: www.sadyogrody.pl 05 czerwca 2022 09:41

Bronisze: Krajowy bób i fasolka szparagowa utrzymują wysokie ceny Przełom maja i czerwca to taki okres w sektorze warzyw krajowych, gdzie dostępność różnych gatunków jest bardzo duża. / fot. shutterstock

Przełom maja i czerwca to taki okres w sektorze warzyw krajowych, gdzie dostępność różnych gatunków jest bardzo duża. Jak kształtują się ceny? Zapytaliśmy Annę Kaszewiak, ekspertkę z Rynku Hurtowego Bronisze.

Ceny warzyw na Broniszach na początku czerwca

- Dostaniemy botwinkę w cenie od 2 do 2,50 za pęczek, brokuł kosztuje od 3,50 do 5 złotych za sztukę, kalafior - podobny pułap cenowy, kalarepka od 1,50 do 2 złotych za sztukę, a młoda kapusta od 3 do 4,50 - mówi rozmówczyni. 

Bób notuje cenę od 28 do 32 złotych za kilogram, fasolka szparagowa od 26 do 30 złotych za kilogram, przy średniej cenie 29 złotych. Cukinia kosztuje od 5,50 do 7 złotych za kilogram, kabaczki od 7 do 8 złotych za kilogram.

- Na Rynku Hurtowym w Broniszach dostaniemy marchew w pęczkach jak i na kilogramy. Za pęczek marchewki zapłacimy od 3,50 do 4,50, przy średniej cenie 4 złotych, marchew w kg od 95 groszy do 1,15, a premium od 1,25 do 1,40 - dodaje. 

Anna Kaszewiak przyznaje, że ogórki gruntowe kosztują od 4,75 do 6,50 za kilogram, spod osłon od 5 do 7 złotych, małosolne od 10 do 12 złotych za kilogram, a kwaszone od 7,75 do 8,25, przy średniej cenie 8 złotych za kilogram.

- Pomidory spod osłon zwykłe są w cenie od 5,50 do 7 złotych za kilogram, malinowe od 6,33 do 9 złotych za kilogram. Ziemniaki stare kosztują od 80 groszy do 1,33, a młode od 3 do 4 złotych, odmiana Irga notuje wyższą cenę od 4 do 5 złotych za kilogram - podaje ekspertka. 

Za kilogram szparagów zapłacimy od 14 do 24 złotych, a szpinaku od 5 do 6 złotych.

Jakie były ceny w ubiegłym roku? 

W analogicznym okresie czasu, rok temu (02/06/2022) ceny polskich warzyw kształtowały się w następujący sposób. - Botwinka kosztowała od 2 do 2,75 za pęczek, brokuły od 4 do 5 złotych za sztukę, kalafiory od  miały podobny pułap cenowy, kalarepka od 80 groszy do 1,20 a młoda kapusta od 2,75 do 4 złotych za główkę. Za kilogram bobu płaciliśmy od 38 do 42 złotych, a fasolki szparagowej od 21 do 28 złotych - wylicza ekspertka. 

Ogórki gruntowe notowały cenę od 3,50 do 4,50, a spod osłon od 3 do 3,86, przy średniej 3,50. Pomidory malinowe były w cenie od 3,66 do 5 złotych, zwykłe spod osłon od 3 do 4 złotych.

O cenach młodych ziemniaków przeczytasz w artykule: Bronisze: Spadły ceny młodych ziemniaków

- Ziemniaki stare kosztowały od 52 groszy do 80 (odmiana Irga od 60 groszy do 75 groszy), młode od 2,30 do 3,50 (odmiana od 2,75 do 4 złotych) - dodała Anna Kaszewiak. 

Zobacz aktualne ceny truskawek na Broniszach: Bronisze: Polskich truskawek brakuje. Oszuści wykorzystują sytuację

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

HANDEL I DYSTRYBUCJA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI