
Raport Departamentu Rolnictwa USA (USDA) przewiduje, że produkcja jabłek w Argentynie pozostanie stabilna na poziomie 570 000 ton w roku obrotowym 2020/21, podczas gdy produkcja gruszek wzrośnie o 10 000 ton do 610 000 ton - czytamy w serwisie Fruchtportal.de.
Pomimo tego, że produkcja pozostanie stabilnym poziomie w trwającym sezonie, to w przypadku eksportu spodziewany jest spadek do 110 000 ton jabłek i 320 000 ton gruszek. Pandemia Covid-19 miała ogromny wpływ na przemysł jabłek i gruszek ze względu na wprowadzenie nowych protokołów bezpieczeństwa, a trwające trudności gospodarcze nadal osłabiają konkurencyjność Argentyny na rynkach międzynarodowych.
Jak podaje Fruchtportal, dziesięcioletnia tendencja do wzrostu kosztów produkcji i niższych zysków osłabiła stabilność finansową producentów owoców ziarnkowych. W ciągu ostatniej dekady ten sektor owoców zmniejszył się o 6300 hektarów, a produkcja jabłek i gruszek oraz owoców do dalszego przetwarzania spadła odpowiednio o 36% i 30%, co przyniosło straty gospodarcze 950 mln USD.
CHF
4,75 0,93%
GBP
5,28 0,37%
USD
4,38 2,11%
ON
7,66 1 gr
LPG
3,22 2 gr