Zmęczenie gleby w jagodowych – doświadczenia w uprawie malin

Autor: Michał Gwara, www.sadyogrody.pl 18 lutego 2020 10:50

Zmęczenie gleby w jagodowych – doświadczenia w uprawie malin Jak sobie poradzić ze zmęczeniem gleby?; fot. materiały redakcji

Wśród upraw jagodowych na zjawisko replantacji wrażliwe są truskawka i malina. Jak sobie poradzić ze zmęczeniem gleby? Wyniki doświadczeń przedstawił dr Paweł Krawiec podczas tegorocznej edycji Jagodowych Trendów.

Choroba replantacyjna związana jest z wieloletnią uprawą na jednym stanowisku tego samego gatunku. Objawia się słabszym przyjmowaniem i wzrostem roślin po posadzeniu, obserwuje się także spowolniony wzrost korzeni. Może to powodować opóźnienie wegetacji czy słabszą mrozoodporność roślin. W ubiegłym roku w ramach Malinowych Warsztatów założono kilka doświadczeń mających na celu ograniczenie zjawiska zmęczenia gleby. Prowadzono je na stanowisku gdzie maliny są uprawiane od 16 lat.

Pierwsze doświadczenie przeprowadzono w uprawie malin jesiennych (Enrosadira) oraz letnich (sadzonki długopędowe odmiany Tulameen). Przed posadzeniem roślin w obu częściach poza kombinacją kontrolną użyto nawozu Perlka w dawce 500 kg/ha. Dodatkową kombinacją w uprawie malin owocujących na pędach 2-letnich było użycie siarczanu wapnia w dawce 700 kg/ha, natomiast w kwaterze odmian powtarzających zastosowano fumigację Basamidem w dawce 500 kg/ha.

Po upłynięciu odpowiedniego czasu od tych zabiegów posadzono rośliny na podniesionych zagonach okrytych agrowłókniną lub matą szkółkarską. W uprawie malin tradycyjnych na części wszystkich kombinacji zastosowano dodatkowo preparat zawierający grzyby z rodzaju Trichoderma (Xillon WP w dawce 0,5 kg/ha) podlewając rośliny po posadzeniu dawką 1l cieczy roboczej/ roślinę.

Zbiory z malin tradycyjnych rozpoczęto po 70 dniach od sadzenia i zaobserwowano wpływ różnych kombinacji na wielkość i jakość plonu. Najkorzystniejszy efekt zauważono na części nawożonej siarczanem wapnia, gdzie plon wzrósł w stosunku do kontroli o 20,6%. Owoce z tej części zawierały także najwięcej ekstraktu. Perlka wpłynęła w niewielkim stopniu na wielkość plonu (0,9% wzrostu), jednak z tej części uzyskano najbardziej jędrne owoce. W przypadku preparatu biologicznego najlepsze efekty uzyskano w kombinacji z Perlką. Plon wzrósł tu w stosunku do części kontrolnej z preparatem grzybowm o 12,6%, natomiast wobec kontroli bez preparatu o 21%. Nie zauważono natomiast korzystnego wpływu grzybów Trichoderma tam gdzie użyto siarczanu wapnia.

W uprawie malin „jesiennych” przez pewien czas po posadzeniu rośliny rosnące w części kontrolnej oraz nawożonej Perlką rosły zdecydowanie lepiej niż w tej fumigowanej Basamidem. Tu dynamiczny wzrost rozpoczął się dopiero z początkiem sierpnia, jednak rośliny szybko „nadrobiły” i już z początkiem września ich kondycja była znacznie lepsza niż w pozostałych kombinacjach. W częściach gdzie użyto Basamidu oraz Perlki nie zanotowano „wypadów” z posadzonych roślin, natomiast w kombinacji kontrolnej zamarło 25,6% z nich. W efekcie zaobserwowano korzystny wpływ fumigacji na plonowanie. Plon z rośliny w kombinacji kontrolnej (508 g) oraz z Perlką (525 g) był zbliżony, natomiast z części fumigowanej wyniósł 809 g/ roślinę. W efekcie na 1 ha z uwzględnieniem roślin które zamarły przekłada się to na plony w wysokości 3246 kg/ha w kombinacji kontrolnej, 4375 kg w części gdzie zastosowano Perlkę oraz 6738 kg tam gdzie użyto Basamidu.

Kolejne doświadczenia wykonano z użyciem podłoża na bazie węgla brunatnego (Carbohort). Tu kontrolę stanowiła uprawa malin powtarzających w gruncie rodzimym. Podłoże węglowe zastosowano w dwóch kombinacjach. W pierwszej z nich w ilości 450 m3/ha zostało umieszczone w wyoranych wcześniej bruzdach w miejscach przyszłych rzędów roślin. Druga kombinacja to 200 m3 podłoża rozsypanego w pasach przyszłych rzędów i wymieszanego z glebą. Po pierwszym sezonie uprawy zaobserwowano wzrost plonu w obu kombinacjach. Tam gdzie użyto węgla umieszczonego w bruzdach zwyżka sięgnęła 5%, natomiast w drugiej kombinacji – 15%.

Obserwacje będą kontynuowane, gdyż aby wyciągać poważne wnioski powinny być to doświadczenia wieloletnie. Jednak już po jednym roku możemy zaobserwować ciekawe wyniki i w efekcie – wyciągać wnioski i niektóre z rozwiązań wykorzystać w praktyce produkcyjnej.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.