Warzywa kapustne - jakie szkodniki zagrażają uprawom?



www.sadyogrody.pl - 27 maja 2021 16:34


Dla wczesnych upraw warzyw kapustnych groźna jest śmietka kapuściana i mszyce. Corocznej kontroli wymaga także mączlik warzywny i tantniś krzyżowiaczek. 



Tegoroczna chłodna wiosna spowolniła rozwój szkodników. Niemniej jednak zaleca się prowadzić stały monitoring upraw i w razie konieczności przystąpić do ochrony. Jakie zagrożenia mamy w uprawie warzyw kapustnych?

Śmietka kapuściana może zaatakować wcześnie

Pierwsze pokolenie śmietki kapuścianej może pojawić się z początkiem kwietnia (w warunkach chłodnej wiosny - a taką mieliśmy w tym roku -  wylot much opóźnia się). Larwy pierwszego pokolenia wyrządzają znaczne straty na polach z rozsadą warzyw. Na skutek ich żerowania w obrębie systemu korzeniowego i szyjce korzeniowej dochodzi do zahamowania wzrostu. W celu monitorowania populacji szkodnika przez cały sezon zaleca się stosować pułapki zapachowe.

Progiem zagrożenia jest odłowienie minimum 2 samic śmietki kapuścianej dziennie w okresie kolejnych 2 dni (średnia z dwóch pułapek).

Mszyce - groźne dla młodych warzyw kapustnych

Uprawy warto również lustrować pod kątem obecności  mszycy kapuścianej. W wyniku żerowania tego szkodnika najmłodsze liście ulegają deformacji, zaś na starszych pojawiają się jasne przebarwienia (odbarwienia). Mszyca kapuściana największe szkody wyrządza zwykle po posadzeniu rozsady na miejsce stałe, zanim zostanie uformowana główka, gdyż poza deformacją liści może dojść do zniszczenia stożka wzrostu.

Ochronę uprawy należy rozpocząć w chwili zaobserwowania pierwszych kolonii, gdy liczebność szkodnika przekroczy liczbę 6 mszyc na 1 roślinie.

Piętnówka kapustnica  - monitoruj zagrożenie

Na polach uprawnych warto również monitorować liczebność piętnówki kapustnicy. Młode gąsienice żerują na powierzchni roślin wygryzając miękisz. Starsze osobniki natomiast wygryzają nieregularne, owalne otwory, pozostawiając nienaruszone nerwy i brzegi liści. Po ok. 20 dniach wchodzą pod liście okrywowe, wgryzając się do wnętrza roślin, gdzie drążą korytarze i zanieczyszczają je odchodami, będących źródłem rozwoju wielu mikroorganizmów chorobotwórczych powodujących gnicie roślin.

Sygnałem do rozpoczęcia ochrony jest wykrycie 4-5 gąsienic na 50 kolejnych roślinach (w okresie ich masowego wylęgania, przed wgryzieniem się do wnętrza główek kapusty).

Mączlik warzywny i tantniś krzyżowiaczek - coroczny problem

Mączlik warzywny wysysa soki z tkanki przewodzącej liści, ogładzając rośliny. Wydala duże ilości rosy miodowej i wówczas na liściach rozwijają się grzyby sadzakowe utrudniające asymilację. Zahamowany zostaje wzrost roślin.

W przypadku tantnisia krzyżowiaczka szczególnie groźne mogą być gąsienice pierwszego pokolenia, które żerują w liściach sercowych i w zawiązujących się główkach kapusty (na jednej roślinie może żerować po kilka - kilkanaście gąsienic, w sprzyjających warunkach).

Gąsienice początkowo drążą korytarze wewnątrz liści. Starsze z kolei od spodu liścia zgryzają tkankę miękiszową. Przy silnych uszkodzeniach rośliny i dużej liczebności szkodnika, rośliny mogą być całkowicie zniszczone. Jako próg ekonomicznej szkodliwości przyjęto wykrycie 5-10 gąsienic na 50 kolejnych roślinach.

Środki ochrony roślin - sprawdź oferty na www.gieldarolna.pl