Przechowalnictwo jabłek: Problemy z chorobami fizjologicznymi

Autor: www.sadyogrody.pl 04 lutego 2021 08:25

Przechowalnictwo jabłek: Problemy z chorobami fizjologicznymi Po umieszczeniu jabłek w chłodniach należy im zapewnić odpowiednie warunki przechowywania/ fot. Michał Gwara; sadyogrody.pl

Odpowiednie warunki pogodowe panujące w trakcie sezonu wegetacyjnego, ochrona przedzbiorcza oraz  prawidłowe parametry przechowywania jabłek, decydują o ograniczeniu strat przechowalniczych i utrzymaniu wysokiej jakości owoców.

Ograniczając ochronę w trakcie sezonu wegetacyjnego lub rezygnując z ochrony przedzbiorczej, narażamy się na bardzo poważne straty w przechowalnictwie jabłek.

Czytaj także: Przechowalnictwo jabłek – choroby grzybowe

Dobrze przechowują się jabłka właściwie wyprodukowane, zebrane prawidłowo i w optymalnym terminie. Zanim owoce znajdą się w komorach chłodniczych, w celu zmniejszenia strat w trakcie przechowywania, należy wykonać odpowiedni program ochrony i nawożenia w sadzie. Bardzo ważnym elementem przechowywania jest schładzanie owoców po zbiorze. Natomiast po umieszczeniu jabłek w chłodniach należy im zapewnić odpowiednie warunki przechowywania. 

Po wystąpieniu objawów chorób na przechowywanych owocach jest już za późno na interwencję. Do częstych chorób fizjologicznych, występujących w trakcie sezonu przechowalniczego zaliczamy oparzeliznę powierzchniową, gorzką plamistość podskórną (GPP), szklistość miąższu, zbrązowienie przygniezdne, czy uszkodzenia powodowane nadmiarem dwutlenku węgla.

Przyczyn wystąpienia oparzelizny powierzchniowej może być wiele. Nasilenie choroby zależy od przebiegu warunków pogodowych w sezonie wegetacyjnym. Wysokie temperatury oraz zbyt intensywne nawadnianie  w okresie bezpośrednio poprzedzającym zbiór, nasilają problemy z oparzelizną. Do tego dochodzi nadmierne nawożenie azotowe oraz niska zawartość wapnia w owocach, a także zabiegi pozbiorcze, czyli niewłaściwe schładzanie. Ryzyko wystąpienia tej choroby jest również związane nieodpowiednimi warunkami podczas przechowywania jabłek.

Typowe symptomy oparzelizny powierzchniowej uwidaczniają się w ciągu kilkunastu godzin od momentu przeniesienia owoców z komory przechowalniczej do pomieszczeń z wyższą temperaturą. Na skórce owocu pojawiają się brunatne, nieregularne plamy, które stopniowo powiększają się. 

Spośród chorób fizjologicznych, corocznie duży odsetek uszkodzeń powoduje gorzka plamistość podskórna (GPP). Problemy z gorzką plamistością podskórną widać już w trakcie wegetacji, głównie w sadach, które zostały dotknięte przymrozkami. Uszkodzenie wiązek przewodzących powoduje trudności w przewodzeniu wapnia. Przy nieodpowiednim odżywieniu drzew -zbyt wysokim stosunku potasu do wapnia, pojawia się problem z gorzką plamistością podskórną na owocach. Objawy tej choroby można w sezonie zaobserwować m.in. na odmianie Szampion,  grupie Jonagoldów, oraz odmianach Ligol czy Mutsu.

Objawy szklistości miąższu pojawiają się w sadzie pod koniec wzrostu owoców. Przestwory komórkowe partii miąższu wysycając się wodą przybierają szklisty wygląd, który widoczny jest dopiero po przekrojeniu owocu, chociaż niekiedy zmiany chorobowe  widać czasem także na skórce owocu. Chorobie sprzyjają długotrwałe upały i susza w okresie wegetacji oraz duże wahania temperatury przed zbiorem, nadmierne zaopatrzenie drzew w azot, niskie stężenie wapnia w owocach oraz szybkie ich schłodzenie po zbiorze.

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.