Przechowalnictwo gruszek - jak uniknąć strat?



kz, www.sadyogrody.pl - 10 grudnia 2021 11:43


Celem innowacyjnych technologii w przechowalnictwie jest utrzymanie jakości handlowej przechowywanych owoców - jabłek i gruszek oraz wydłużenie ich podaży na rynku.

Stosowanie innowacyjnych technologii w przechowalnictwie niesie ze sobą duże korzyści ale, i wymagania. Wyznaczyć należy optymalny termin zbioru i w tym czasie zebrać owoce. Konieczna jest także optymalizacja warunków przechowywania, czyli temperatury, składu gazowego atmosfery oraz wilgotności względnej. Owoce przeznaczone do długiego przechowywania muszą być wysokiej jakości. Nie mogą one posiadać żadnych oznak uszkodzeń mechanicznych, czy chorób infekcyjnych.

Przechowalnictwo jabłek - jak uniknąć przykrych niespodzianek?

W jakich warunkach przechowywać gruszki?

Za optymalne warunki przechowywania gruszek odmiany 'Konferencja' przyjmuje się temperaturę na poziomie -1 st. C do 1 st. C. Optymalny skład atmosfery wynosi 1,5 do 2,5 proc. tlenu, a dwutlenku węgla poniżej 1 proc. (zwykle stosuje się stężenie dwutlenku węgla na poziomie 0,7 proc.). Wilgotność względna powinna wynosić około 95 proc., aby uniknąć więdnięcia owoców.

W przypadku gruszek konieczne jest odpowiednie ich przechłodzenie w celu zainicjowania prawidłowego przebiegu dojrzewania. Proces ten następuje w początkowej fazie przechowywania. Długość okresu przechłodzenia zależna jest od odmiany i może trwać nawet do kilku tygodni. Zbyt długi okres przechowywania lub też nieodpowiedni termin zbioru mogą prowadzić do utraty zdolności do prawidłowego dojrzewania owoców po wyjęciu z chłodni.

Gruszki Konferencja - kiedy zebrać owoce?

Odmiana 'Konferencja' do długiego przechowywania powinna być zebrana, gdy barwa podstawowa skórki osiąga wartość 2-3 (według palety Citfi). Jędrność miąższu jest w granicach 60-55 N, a indeks skrobiowy wynosi 6-7 (zabarwione 40-30 proc. powierzchni przekroju owocu).

Do długotrwałego przechowywania gruszek najlepiej wybierać odmiany późne, które dłużej będą mogły poleżeć w chłodni. Zbiór owoców powinien być prowadzony w fazie tzw. dojrzałości zbiorczej, czyli w stadium rozwoju fizjologicznego w którym owoce są w pełni wyrośnięte i wykształcone, ale nie osiągnęły jeszcze stadium klimakteryki. Termin osiągania dojrzałości zbiorczej głównie zależy od odmiany, ale też od przebiegu pogody w trakcie sezonu wegetacyjnego. Nieodpowiedni termin zbioru gruszek skutkuje ograniczonymi możliwościami ich przechowywania i ograniczoną trwałością. Zwiększona jest podatność owoców na choroby fizjologiczne.

Chłodnie z KA - jakich zasad przestrzegać, żeby nie zginąć?

Aby uniknąć uszkodzeń wewnętrznych, przez pierwsze 3-4 tygodnie przechowywania zaleca się utrzymywać temperaturę przechowywania na poziomie - 0,5 st. C i normalną atmosferę, czyli 21 proc. tleniu, pamiętając aby dwutlenek węgla był poniżej 1 proc. Przez kolejnych kilka tygodni należy obniżyć tlen do 3 proc., i dwutlenek węgla do poniżej 0,7 proc. W kolejnym etapie obniża się temperaturę do -0,8 st. C, stężenie tlenu do 2,5 proc. pozostawiając dwutlenek węgla na poziomie 0,7 proc.

1 MCP w przechowalnictwie gruszek

Traktowanie gruszek 1- MCP przeprowadza się między 5 a 7 dniem po zbiorze (przed ich umieszczeniem w normalnej atmosferze lub KA). Zastosowanie tego związku istotnie opóźnia dojrzewanie owoców. Jednak efektywność jego działania zależy od wielu czynników. Oprócz zaleceń technicznych dotyczących użytkowania, bardzo ważny jest stan fizjologiczny owoców, czyli termin zbioru. Należy pamiętać, że na owocach zebranych zbyt późno efektywność działania 1- MCP będzie znacznie niższa.

Urządzenia i narzędzia do przechowalnictwa na GieldaRolna.pl