Parch brzoskwini to choroba grzybowa, której sprawcą jest Cladosporium carpophilum. Poraża przede wszystkim owoce, ale również liście i niezdrewniałe pędy.
Jak informuje Instytut Ogrodnictwa-PIB, w tym sezonie parch brzoskwini jest częstym problemem w sadach towarowych i nasadzeniach amatorskich.
Objawy choroby to małe, kuliste, oliwkowe plamy, które z czasem robią się ciemniejsze i powiększają się. W miejscu plam może tworzyć się warstwa korka i owoce w tym miejscu pękają. Pęknięcie mogą być miejscem wnikania innych patogenów.
Parch brzoskwini - jak ograniczyć występowanie choroby?
Warto zbierać porażone owoce, aby nie stanowiły źródła infekcji na przyszłość oraz wycinać pędy, na których widać niepokojące przebarwienia/ plamy.
Środki do produkcji ogrodniczej na gieldarolna.pl!
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Komentarze