- Maj i czerwiec to czas wzmożonej ochrony truskawek przed chorobami i szkodnikami
- W uprawach gruntowych truskawki straty wyrządza m.in. kwieciak malinowiec, opuchlaki i pędraki chrabąszcza majowego
- W okresie kwitnienia duże jest ryzyko porażenia grzybami powodującymi najgroźniejsze choroby - szarą pleśń i antraknozę
Kwieciak malinowiec w uprawach gruntowych truskawki
Kwieciak malinowiec corocznie stanowi duży problem w polowych uprawach truskawki. Największe straty powodują samice - składając jaja do pąków kwiatowych, podcinają ich szypułki, co wiąże się z redukcją plonu. Dlatego warto zareagować odpowiednio wcześnie i przystąpić do lustracji przed kwitnieniem lub po rozwinięciu się pierwszych kwiatów. Przeglądać należy kwiatostany i strząsnąć z nich chrząszcze na podstawioną płytkę. Jako próg zagrożenia przyjęto znalezienie 2 chrząszczy na 200 kwiatostanach, wówczas należy przystąpić do zwalczania szkodnika. Kwieciak może zniszczyć od kilku do kilkudziesięciu procent pąków kwiatowych.
Przędziorki na plantacjach truskawek
Ostatnie sezony z upalną i suchą pogodą sprzyjały przędziorkom. Na wielu plantacjach obserwowano ich wzmożoną aktywność. Dorosłe osobniki i larwy żerują od spodniej strony blaszki liściowej. Na skutek wysysania soków z komórek liści i ogonków pojawiają się drobne jasne plamki. Mocno zasiedlone liście matowieją i przebarwiają się na kolor brązowy. Na spodniej stronie liścia widoczna jest charakterystyczna pajęczynka pod którą można zaobserwować także jaja oraz larwy tego szkodnika. Rośliny słabiej rosną, owocują i stają się bardziej podatne na przemarzanie.
Ocenę zagrożenia najlepiej przeprowadzić przed kwitnieniem. Przejrzeć należy 200 liści od spodniej strony – 4 próby po 50 wyrośniętych liści. Po stwierdzeniu 2 przędziorków na jednym listku liścia złożonego konieczne jest zwalczanie szkodnika.
Zmieniki, opuchlaki i inne szkodniki w truskawek
Lustrując plantacje warto również zwrócić uwagę na zmieniki. Szkodniki te przyczyniają się do zahamowania rozwoju młodych liści. Powodować mogą także uszkodzenia pąków kwiatowych i zawiązków owoców, co skutkuje niskim plonem. Owoce nie rozwijają się prawidłowo, stają się zdeformowane - drobniejsze i spłaszczone z zielonymi tzw. orzeszkami na wierzchołku. Takie truskawki tracą wartość handlową. Lustracje najlepiej wykonać przed kwitnieniem i na początku tego okresu, strząsając szkodnika na płytkę, podobnie jak w przypadku kwieciaka malinowca. Próg zagrożenia to jedna larwa lub dorosły osobnik na 25 kwiatostanach truskawki.
Dla gruntowych upraw zagrożenie stanowią także opuchlaki, które mogą doprowadzać do wypadania i placowego zamierania roślin. Uszkodzone rośliny łatwo 'wychodzą' z gleby, ponieważ ich korzenie zostały zniszczone. Larwy można znaleźć pod roślinami zwykle na przełomie maja i czerwca. Na plantacjach występują też larwy chrabąszcza majowego.
Szara pleśń i antraknoza - najgroźniejsze choroby grzybowe truskawek
Ciepła pogoda i opady deszczu w okresie kwitnienia stwarzają ryzyko silnych infekcji ze strony najgroźniejszych chorób grzybowych truskawki, czyli szarej pleśni i antraknozy. Problem ten był bardzo mocno odczuwalny w zeszłym sezonie, zwłaszcza na plantacjach, które ucierpiały na skutek burz i innych niekorzystnych zjawisk pogodowych. Do pierwszych infekcji dochodziło już na początku kwitnienia, i wraz ze zmianą pogody, kolejnymi opadami ryzyko chorobowe wzrastało.
Szara pleśń powodowana jest przez grzyb Botrytis cinerea, który przy sprzyjających warunkach może zaatakować całą roślinę – wszystkie jej organy, ale największe ryzyko infekcji dotyczy rozwijających się kwiatów. Grzyb przerasta do działek kielicha i szypułek, co powoduje zamieranie nawet całych kwiatostanów. Owoc jest zdeformowany, brunatnieje i ulega gniciu. Na dojrzałych owocach pojawia się charakterystyczny szarawy nalot.
Kluczowym terminem ochrony plantacji truskawek przed szarą pleśnią jest okres kwitnienia, od momentu, gdy otwartych jest około 10 % kwiatów. Efektywność w zwalczaniu tej choroby zależy od wielu czynników. Uwzględnić należy nie tylko pogodę, ale i technikę opryskiwania, dobór środków ochrony i odmiany, oraz odżywienie roślin. Do zabiegów przeciwko szarej pleśni warto wybierać preparaty o szerokim spektrum zwalczanych patogenów. Dzięki temu można jednocześnie zwalczyć inne choroby, które pojawiają się na plantacjach.
Częstym problemem w uprawie truskawek gruntowych jest również antraknoza. Choroba ta podobnie jak szara pleśń, może atakować wszystkie nadziemne części rośliny. W przypadku porażenia kwiatów i zawiązków owoców – zaczynają one brunatnieć, a następnie stopniowo zamierają. Truskawki z objawami choroby nie nadają się do sprzedaży, stąd też do ochrony należy przystąpić przy zaobserwowaniu pierwszych symptomów choroby na liściach.
Szukasz środków do produkcji? Sprawdź oferty na Giełda Rolna!
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Komentarze