Nowe odmiany jabłoni polskiej hodowli



kz, www.sadyogrody.pl - 17 stycznia 2022 12:41


Podczas targów TSW 2022 Grupa Hodowlana AJ!APPLE prezentowała 4 nowe odmiany jabłek.

Cztery nowe odmiany jabłek -  Patitta, Bigbos, Redrok, Tabum - to efekt prac hodowlanych dr Danuty Krzewińskiej i Andrzeja Nowakowskiego.

Patitta, Bigbos, Redrok, Tabum - 4 nowe odmiany jabłek

W wyniku prac polskiej grupy na rynek krajowy wprowadzone zostaną nowe odmiany jabłek. Jedną z nich jest Patitta (siewka odmiany Honeycrisp x siewka Pinovy) o dużych, stożkowatych owocach. 

{media;35279;Jabłka odmiany Patitta/ fot. sadyogrody;https://pliki.sadyogrody.pl/i/03/52/79/035279.jpg;https://pliki.sadyogrody.pl/i/03/52/79/035279_620.jpg}

Miąższ tej odmiany jest kremowy, słodko-kwaśny, smaczny. Rumieniec pomarańczowo-czerwony z delikatnym prążkowaniem. Skórka owocu jest gładka z lekkim woskowym nalotem.

Jabłka osiągają dojrzałość zbiorczą w połowie października. W zwykłej chłodni mogą być przechowywane 4-5 miesięcy, natomiast w chłodni z KA przez okres 6-9 miesięcy. Odmianę cechują dobre właściwości przechowalnicze.

Wzrost drzew jest średnio słaby,  a po wejściu w okres owocowania - słaby. Korona jest luźna, średnio zagęszczona. Hodowcy podają, że drzewa są średnio odporne na mróz, a także charakteryzują się małą podatnością na mączniaka i małą/ średnią na parcha jabłoni.

W ofercie grupy Aj!Apple pojawiła się odmiana Bigbos (Honeycrisp x siewka Breaburn).

{media;35280;Jabłka odmiany Bigbos/ fot. sadyogrody;https://pliki.sadyogrody.pl/i/03/52/80/035280.jpg;https://pliki.sadyogrody.pl/i/03/52/80/035280_620.jpg}

Jabłka są duże, o stożkowatym kształcie i gładką skórką z lekko woskowym nalotem. Czerwony rumieniec pokrywa ok. 70 proc. powierzchni owocu. Miąższ jest słodki, zwarty, soczysty i smaczny.

Zbiór przypada na pierwszą dekadę października,a w chłodniach z KA  owoce można przechowywać przez okres 9 msc.

Drzewa tej odmiany rosną silnie, a po wejściu w okres owocowania słabiej. (korona luźna, wzniesiona, średnio zagęszczona). Wykazują niską podatność na parcha, średnią na mączniaka jabłoni. 

Kolejną nowością jest odmiana Redrok (siewka odmiany Breaburn z wolnego zapylenia).

{media;35282;Jabłka odmiany Redrok/ fot. sadyogrody;https://pliki.sadyogrody.pl/i/03/52/82/035282.jpg;https://pliki.sadyogrody.pl/i/03/52/82/035282_620.jpg}

Owoce są średniej wielkości, kuliste. Skórka jest gładka, pokryta lekko woskowym nalotem. Rumieniec intensywnie czerwony  jednolity. Miąższ jest smaczny: słodko-kwaśny i zwarty. 

Owoce dojrzewają zwykle w drugiej połowie października. Mogą być przechowywane do 6-9 miesięcy w chłodniach z KA.

Drzewo tej odmiany rośnie średnio silnie,  po wejściu w okres owocowania wzrost słabnie. Tworzy luźną koronę o zwisających konarach, średnio zagęszczoną. Odmiana jest średnio wytrzymała na mróz, średnio podatna na parcha i mączniaka jabłoni.

Nową propozycją grupy jest odmiana Tabum (siewka odmian Ligol x siewka Elstara)

 

{media;35283;Jabłka odmiany Tabum/ fot. sadyogrody;https://pliki.sadyogrody.pl/i/03/52/83/035283.jpg;https://pliki.sadyogrody.pl/i/03/52/83/035283_620.jpg}

Kształt owoców odmiany Tabum jest kulisty, lekko spłaszczony. Skórka pokryta purpurowo czerwonym rumieńcem i lekkim nalotem woskowym. Hodowcy podają, że miąższ jest słodko-kwaśny, zwarty i smaczny, lekko czerwony bezpośrednio pod skórką i wokół gniazda nasiennego.

Dojrzałość zbiorczą owoce osiągają w pierwszej dekadzie października. W zwykłej chłodni mogą być przechowywane przez okres 4-5 miesięcy, a w chłodniach z KA z dobrym rezultatem do 9 miesięcy. 

Wzrost drzew początkowo jest silny a po wejściu w okres owocowania średnio-silny.  Korona luźna, średnio zagęszczona. Drzewa są średnio wytrzymałe na mróz.