Na jakie odmiany minikiwi warto postawić na plantacjach towarowych?



Krystyna Zagórska /www.sadyogrody.pl - 06 marca 2017 16:40


Owoce aktinidii ostrolistnej stopniowo zyskują coraz większe grono zwolenników. Dostępne na polskim rynku odmiany cechują się dużą różnorodnością pod względem barwy i kształtu owoców. Jakie odmiany minikiwi warto przeznaczyć do nasadzeń na plantacjach towarowych? O uprawie aktinidii mówił dr hab. Piotr Latocha z Katedry Ochrony Środowiska SGGW, podczas konferencji „Nowe gatunki w sadownictwie – szanse i perspektywy” na targach TSW 2017 w Nadarzynie.

Dr hab. Piotr Latocha podczas konferencji  zaznaczył, że poszczególne odmiany aktinidii ostrolistnej zostały już sprawdzone i ocenione na plantacjach towarowych w Europie i większość z nich jest polecana do nasadzeń również w warunkach naszego kraju.

Amerykańska odmiana 'Geneva' jest jedną z najpowszechniej uprawianych odmian aktinidii w Europie. Za wprowadzeniem tej odmiany na plantacje towarowe przemawia wczesność dojrzewania owoców oraz ich bardzo dobry smak. Owoce  są niezbyt duże (średnia masa 7-12 g), zaokrąglone lub lekko wydłużone, o barwie zielonej ze słabym brązowo-czerwonym rumieńcem, przeważnie od strony nasłonecznionej. Mankamentem tej odmiany jest podatność owoców na ordzawienia skórki, które znacznie obniżają wartość handlową.

Drugą polecaną odmianą do nasadzeń towarowych jest 'Ananasnaya' – podstawowa w uprawie w Stanach Zjednoczonych. Odmianę cechuje późny termin dojrzewania owoców i ich atrakcyjny wygląd. Jagody pokryte są brązowo-czerwonym rumieńcem, którego intensywność uwarunkowana jest warunkami uprawy (m.in. nasłonecznieniem). Odmiana 'Ananasnaya' do Stanów Zjednoczonych trafiła z Belgii w 1970 roku.

Za standard w uprawach europejskich uznawana jest odmiana – 'Weiki' (wyselekcjonowana w Monachium). Owoce pokryte są czerwono-wiśniowym rumieńcem, praktycznie nie do odróżnienia od 'Ananasnaya'. Wspólną cechą obu odmian jest wysoka plenność i późne dojrzewanie owoców. - Zbiory minikiwi często rozpoczynają się od odmiany 'Geneva', a kończą na 'Weiki'. Umożliwia to nie tylko rozciągnięcie prac na plantacji, ale i dostarczenie na rynek kolejnych partii owoców w późniejszym terminie – dodał prelegent.

Z kolei odmiana ‘Issai’ nie jest zalecana do nasadzeń na plantacjach towarowych w otwartym gruncie. Ta plenna odmiana pochodząca z Japonii, przeznaczana jest (jako jedna z niewielu) do upraw prowadzonych pod osłonami. Rośliny tej odmiany zdecydowanie słabiej rosną i cechują się mniejszą mrozoodpornością (-23 st. C). Owoce są barwy zielonej (do 2,5 cm długości), cylindryczne, wąskie o masie 4-9 g. W warunkach naszego kraju dojrzewają późno – październik.

Dr hab. Piotr Latocha zaznaczył, że obecnie z plantacji towarowych wycofywana jest odmiana 'Jumbo' charakteryzująca się największymi spośród omawianych odmian owocami (nawet 5 cm długości). Owoce mają zieloną barwę. Dodatkowo odmiana ta jest mniej plenna i przynajmniej o rok później wchodzi w plonowanie. Z tego też względu odmiana 'Jumbo' polecana jest przeważnie do upraw amatorskich.

Ciekawą alternatywa wobec wcześniejszych odmian jest wyhodowana w SGGW w Warszawie odmiana 'Bingo', o owocach wyróżniających się jasnozielonym kolorem zasadniczym skórki i intensywnym różowo-czerwonym rumieńcem. Ponadto rośliny tej odmiany cechują się słabszym wzrostem, dlatego też – jak zalecał prelegent – powinny być sadzone na plantacjach towarowych w nieco gęstszej rozstawie. Odmiana 'Bingo' wymaga żyźniejszych stanowisk niż 'Weiki' czy 'Geneva'. Bardzo dobrze rośnie i plonuje w warunkach naszego kraju.

Kolejna odmiana polskiego pochodzenia – 'Scarlet September' jest wprowadzana na polski rynek. Owoce tej odmiany są barwy ciemnoczerwonej (wiśniowo-czerwonej), w kształcie walcowate i wyraźnie wydłużone. Dojrzewają w zbliżonym terminie jak owoce odmiany 'Geneva', lub nawet nieco wcześniej, w zależności od warunków pogodowych.

Odmiana 'Domino' (podobnie jak 'Bingo') pochodzi z selekcji SGGW. Owoce tej odmiany są idealnie kuliste, lub w bardzo niewielkim stopniu spłaszczone, pokryte brązowo-czerwonym rumieńcem. Na stanowiskach nasłonecznionych wyróżniają się żółtawą barwą i wyraźnym miodowym smakiem (jak owoce 'Geneva'). Warto podkreślić, że owoce tej odmiany z bardzo dobrym efektem przechowują się w warunkach w zwykłej chłodni (w minionym sezonie nawet do świąt Bożego Narodzenia).