Marka New Holland podkreśla ważną rolę kobiet w rolnictwie



www.sadyogrody.pl/pr - 15 października 2020 12:47


Kobiety na całym świecie odgrywają niezwykle istotną rolę w produkcji rolnej, bezpieczeństwie żywności i żywieniu, zarządzaniu gruntami oraz zasobami naturalnymi, a także budowaniu odporności na zmiany klimatu. W Międzynarodowy Dzień Kobiet Wiejskich marka New Holland świętuje ich wkład, prezentując historie kobiet rolniczek z całego świata, podkreślając ich pomysłowość, wytrwałość, determinację i pasję do rolnictwa.

Z okazji Międzynarodowego Dnia Kobiet Wiejskich marka New Holland korzysta z okazji, aby uczcić kluczową rolę kobiet wiejskich w naszym społeczeństwie. Znajdują się one na pierwszej linii frontu, gdy zagrożone są zasoby naturalne i rolnictwo. Wyjątkowe wyzwania ostatnich czasów zwróciły uwagę na znaczenie ich wkładu. Bez nich zrównoważona przyszłość świata nie jest możliwa. Jak powiedział sekretarz generalny ONZ António Guterres: „Kobiety wiejskie, jako pierwsi użytkownicy nowych technik rolniczych, reagujący na kryzysy i przedsiębiorcy korzystający z zielonej energii, są potężną siłą, która może napędzać globalny postęp”.

„Historycznie kobiety były zawsze podporą światowego rolnictwa” – mówi Carlo Lambro, prezydent marki New Holland. „Dziś kobiety spełniają w rolnictwie rolę rolników, naukowców, biznesmenów i innowatorów. Produkują ponad połowę światowej żywności i są kluczem do zrównoważonej przyszłości. W New Holland, dziś i każdego dnia czcimy ich pomysłowość, siłę, determinację i pasję do rolnictwa.”

Wieloaspektowa rola kobiety w rolnictwie podlegała ciągłym zmianom na przestrzeni wieków. Dziś także kobiety obalają stereotypy i piszą nowe scenariusze o tym, co to znaczy być jednocześnie kobietą i rolniczką.

Biati Shudi Ngwenya z Ugandy podjęła świadomą decyzję, o podążaniu własną drogą w rolnictwie: „Przyjechałam na farmę, ponieważ jest ona siłą napędową Afryki". Bardzo niewielu ludzi produkuje żywność dla narodów, więc potrzebujemy więcej ludzi do udziału w rolnictwie, a ja zdecydowałam się być jednym z nich. Mądry biznes już się nie opłaca, ale rolnictwo się opłaca, ponieważ jesteś swoim własnym menedżerem. Więcej kobiet powinno przyjść i dołączyć do rolnictwa”.

Florencia Arroyo urodziła się jako rolnik w prowincji Córdoba w Argentynie. Prowadzi podwójne życie, na polach swojej rodzinnej farmy i na wybiegu, zdeterminowana, by przełamać z góry przyjęte wyobrażenia o roli kobiety w jej świecie: „Lubię rolnictwo i pracę modelki, uwielbiam łączyć te dwie rzeczy”, mówi. „Ludzie, którzy znają mnie poza farmą, są zaskoczeni, że kobieta może pracować na polu, obsługiwać maszyny i pracować jak mężczyzna”.

Kobiety zajmujące się rolnictwem na świecie wykazują niezwykłą odporność i siłę. Widać to szczególnie wyraźnie na przykładzie amerykańskich niekonwencjonalnych żniwiarek, które połączyły siły w społeczności HarvestHER, założonej w 2017 r. przez Tracy Zeorian społeczności: „Członkinie zrzeszenia HarvestHERs to kobiety, których rodziny angażują się w zbieranie plonów. Na naszej stronie internetowej możecie przeczytać ich historie – wyrzeczenia i zmagania stawiane przez życie spędzone w drodze, na polu, z dala od rodziny i przyjaciół. Kobiety te dają z siebie wszystko, aby w naszym domu nie zabrakło na stole jedzenia, i koniec końców kochają to, co robią.”

Do sektora rolniczego przechodzi z innych branż coraz więcej kobiet, które wnoszą do niego nowe pomysły i świeże spojrzenie. Dla Elke Pelz-Thaller rolnictwo stało się drugim zawodem po tym, jak jej mąż podjął decyzję o przejęciu i przywróceniu do życia gospodarstwa rolnego rodziców. Jako były trener personalny zdrowia psychicznego Elke łączy obecne życie kobiety rolniczki z poprzednim zawodem, organizując seminaria i pisząc książki o tym, jak prowadzić zdrowszy tryb życia.

Podobnie, jak Elke, Ana Eliza Lorenzon porzuciła poprzednią karierę prawniczą, aby po śmierci ojca przejąć rodzinne gospodarstwo w Brazylii. Czuje się bardzo związana z ziemią i świetnie udaje się jej godzić wiele aspektów pracy rolniczki: jest odpowiedzialna za zakup, sprzedaż i podejmowanie decyzji dotyczących maszyn. „Rolnictwo wymaga ciągłego uczenia się, każdy dzień, każdy rok jest inny. Dziś kobiety na wsi mają o wiele więcej obowiązków niż mężczyźni, łącząc pracę na roli z obowiązkami domowymi i nierzadko działalnością pozarolniczą. Kobiety muszą umieć być asertywne i robić więcej, aby się wykazać. Pokonywanie tych wszystkich wyzwań sprawia, że jestem silniejsza, rozwijam się i nie poddaję się.”

Jésica Olivo, agronom i wiejski zleceniobiorca oraz rolniczka w Argentynie, jest dumna z tego, że kontynuuje i rozwija tradycję rodzinną w rolnictwie, zawsze myśląc przyszłościowo: „Bycie jednocześnie przedsiębiorcą i kobietą nie jest łatwe, ale nie jest niemożliwe. Uwielbiam to, co robię. Przezwyciężanie wyzwania polegającego na tym, że jestem kobietą i uprawiam rolę dzień po dniu, daje mi dużo satysfakcji.”

Zaira Cescon podziela to zamiłowanie do rolnictwa. Już w wieku 17 lat wiedziała, czym będzie się zajmować: swoją przyszłość związała z winnicami ojca w północnych Włoszech. „Z mojej pasji zdałam sobie sprawę w zeszłym roku, gdy serwisowaliśmy kombajny do winogron. Teraz, uczę się wszystkiego krok po kroku. Mam nadzieję, że będzie to moja przyszłość.”

Angelika Fabisiak wyjechała z niewielkiej polskiej miejscowości do Warszawy, aby studiować na SGGW. Pomimo dzielącej ją dużej odległości i nowych doświadczeń silne związki z rodzinnym gospodarstwem sprawiły, że po uzyskaniu dyplomu magistra rolnictwa wróciła do rodzinnego miasteczka, by pomagać rodzicom w biznesie. „Cieszą mnie namacalne rezultaty mojej pracy, a poza tym pasjonują mnie maszyny rolnicze. Umiem jeździć ciągnikiem i obsługiwać kombajn! Uważam, że kobiety w gospodarstwie dają poczucie bezpieczeństwa i mogą do niego wiele wnieść” – mówi.

Determinacja, pomysłowość, przedsiębiorczość, innowacyjność, chęć pokonywania stereotypów i pisania własnej przyszłości to cechy, które czynią z kobiet wiejskich potężną siłę. Podczas Międzynarodowego Dnia Kobiet Wiejskich marka New Holland celebruje istotny wpływ kobiet w budowaniu odporności na zmiany klimatu poprzez produkcję żywności, zarządzanie bezpieczeństwem żywności i zasobami naturalnymi.