
- Cały czas pracujemy nad tym, żeby zużywać mniej nawozów i środków ochrony roślin. Musimy stosować je racjonalnie - mówi Mirosław Łuska, prezes Zrzeszenia Producentów Papryki RP.
Jak wygląda presja oczekiwań związanych z Zielonym Ładem? Producenci pracują nad tym, żeby zużywać mniej nawozów i środków ochrony roślin. Stosują je coraz bardziej precyzyjne. Presja kosztów jest tak duża, że szybko osiągną cele unijne związane z ZŁ i te zapisane w krajowych planach strategicznych WPR. Ale bez analizy ekonomicznej i planu działania rozpisanego na lata bardzo trudno jest przekonywać producentów do zmian.
- Aplikowanie nawozów staje się coraz bardziej precyzyjne. Już nie rozrzucamy siewką nawozu po całym polu, ale aplikujemy go wyłącznie w strefę korzeniową rośliny. To się dzieje. Zakładam, że szybko osiągniemy cele unijne i zapisane w krajowej strategii WPR na najbliższe lata - mówi Mirosław Łuska, Zrzeszenie Producentów Papryki RP.
- Władze krajowe i władze Unii Europejskiej cały czas konsekwentnie unikają określenia kosztów wprowadzania Zielonego Ładu. Należało zacząć od naukowych przyczyny zmian klimatycznych oraz badań skutków wprowadzenia ZŁ. Należało policzyć koszty, zapewnić środki realizacji i dopiero wtedy wdrażać. Bez tego koszty przerzucane są na rolników i na konsumentów – dodaje Mirosław Łuska.
CHF
4,87 0,48%
GBP
5,60 0,30%
USD
4,65 0,76%
ON
7,10 1 gr
LPG
3,21 -4 gr