Jakie odmiany śliw wybrać do sadów ekologicznych?

Autor: KZ/ www.sadyogrody.pl 12 lutego 2021 15:31

Jakie odmiany śliw wybrać do sadów ekologicznych? Na jakie odmiany śliw warto zwrócić uwagę w produkcji ekologicznej?/ fot. unsplash

Uprawa śliw w sadach prowadzonych metodami ekologicznymi jest możliwa pod warunkiem wyboru odpowiednich odmian oraz starannej agrotechniki. Na jakie odmiany warto zwrócić uwagę?

Instytut Ogrodnictwa w ub. roku realizował szkolenie online o tematyce związanej z ekologiczną produkcją owoców. Podczas spotkania mgr inż. Agnieszka Głowacka z Zakładu Odmianoznawstwa, Szkółkarstwa i Zasobów Genowych, zaprezentowała odmiany śliwy polecane do sadów ekologicznych, zwracając uwagę na ich podatność na szarkę w sytuacji rosnącego zagrożenia wirusem ospowatości śliwy.

Głównym problemem w uprawie śliw jest szarka. W ostatnich latach choroba ta powoduje coraz większe straty w uprawie tego gatunku. Objawy szarki na liściach występują w postaci, chlorotycznych, jasnych rozmytych plam – występują zarówno na odmianach bardzo podatnych na tego wirusa, jak również na odmianach tolerancyjnych. Objawy szarki można zaobserwować już na rozwijających się zawiązkach. Na powierzchni owocu tworzą się zapadające plamy. Miąższ staje się gąbczasty, niesmaczny, często przebarwia się czerwono, podobnie jak pestka.

Odmiany śliw przydatne do sadów ekologicznych powinny charakteryzować się tolerancją, a najlepiej odpornością na szarkę, małą podatnością drzew na mróz i inne choroby, wysoką jakością owoców (wielkość, atrakcyjny wygląd, jędrność, dobry smak), pestka powinna łatwo oddzielać się od miąższu. Owoce powinny być trwałe w obrocie.

Przyszłość uprawy śliw – odmiany odporne na szarkę

Odmiana Jojo została otrzymana w Niemczech wyniku krzyżowania śliw– Ortenauer x Stanley. Drzewa tej odmiany rosną średnio silnie i wcześnie wchodzą w okres owocowania. Plonują bardzo obficie i dość regularnie. Owoce osiągają masę 40-50 g, ale mogą być mniejsze przy intensywnym plonowaniu. Zbiór owoców przypada na pierwszą lub drugą dekadę września. Skórka owoców jest gruba, ciemnoniebieska z intensywnym nalotem. Miąższ początkowo zielonkawo żółty, a w pełnej dojrzałości owocu pomarańczowożółty, zwarty, zwykle dobrze oddzielający się od pestki. Jojo jest odmianą samopłodną, wytrzymałą na mróz, ale podatną na choroby grzybowe m.in. dziurkowatość liści drzew pestkowych.

W 2005 r. odmiana ta została włączona do badań w warunkach sadu ekologicznego (ESD w Nowym Dworze- Parceli, k. Skierniewic). Drzewka posadzono na siewkach ałyczy i siewkach Węgierki Wangenheima, w rozstawie 4,5 x 3,5 m w czterech powtórzeniach po 5 drzew na poletku. Glebę utrzymywano w ugorze mechanicznym, a od 3 roku w rzędach drzew zastosowany został ugór mechaniczny, a w międzyrzędziach murawa z samosiewu. Korony drzew prowadzono w formie wrzecionowej. W czasie 16 lat obserwacji nie stwierdzono uszkodzeń mrozowych systemu korzeniowego drzew, ani części nadziemnej. Corocznie obserwowano objawy dziurkowatości liści drzew pestkowych. Choroba najsilniej rozwijała się w ciepłe i deszczowe lata. Mimo obecności w sadzie drzew innych odmian porażonych przez szarkę i licznych ognisk mszyc, będących wektorami wirusa, drzewa i owoce pozostały zdrowe przez cały okres badań.

Drzewa odmiany Jojo weszły w owocowanie w drugim roku po posadzeniu. W pierwszych latach plony zbierane z drzew szczepionych na siewkach ałyczy i Węgierki Wangenheima nie różniły się istotnie. Wpływ podkładki na plonowanie stwierdzono w latach 2013-2019 , a więc od dziewiątego roku po posadzeniu. Lepiej plonowały drzewa szczepione na siewkach ałyczy (nie stwierdzono istotnego wpływu podkładki na masę owocu). Część owoców była porażona przez owocówkę śliwkóweczkę (do 26 proc. w 2016 r.) oraz przez brunatną zgniliznę drzew pestkowych (do 33 proc. w 2016 r.).

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.