Jakie formy nawozów azotowych dla sadownictwa?

Autor: www.sadyogrody.pl 23 lutego 2021 08:18

Jakie formy nawozów azotowych dla sadownictwa? Jakie formy nawozów azotowych dla sadownictwa?/ fot. pixabay, shutterstock

Mnogość mieszanek różnych form azotu, a także dodatków innych składników pokarmowych powoduje, iż na rynku mamy dostępną ogromną ilość różnych produktów pod różnymi nazwami handlowymi, w których trudno się "połapać".  Które są najbardziej przydatne w uprawach sadowniczych?

3 podstawowe formy azotu

Azot dostępny w nawozach występuje w 3 formach o różnych właściwościach. Podstawową, pobieraną bezpośrednio przez rośliny jest forma azotanowa (saletrzana – NO3). Cechuje się szybkim i silnym, lecz krótkotrwałym działaniem. Nie zakwasza gleb. Niestety azotany nie są wiązane w glebie, co powoduje ich szybkie wypłukiwanie. Nawozami zawierającymi wyłącznie azot azotanowy są saletry wapniowa, magnezowa czy potasowa.

Amonowa forma azotu (NH4) jest wiązana w kompleksie sorpcyjnym, a więc odporna na wymywanie z gleby. Jednak nie jest dostępna dla roślin od razu po wysiewie – wymaga rozkładu do formy azotanowej (nitryfikacja), który trwa ok 2 do 4 tygodni, co zależy od temperatury podłoża. Tak więc nawozy amonowe działają wolniej i dłużej. Niestety w pewnym stopniu zakwaszają one glebę – szczególnie siarczan amonu. Ponadto może dochodzić do strat azotu (przez ulatnianie się amoniaku), jeśli nie wymieszamy nawozu z glebą lub po wysiewie nie spadnie solidny deszcz. Nawozami zawierającymi wyłącznie azot amonowy są siarczany amonu.

Trzecią formą występującą w nawozach jest azot amidowy (NH2). Po wysiewie przechodzi przemiany w formę amonową, a następnie w dostępną dla roślin azotanową. Czas przemiany trwa dłużej niż nawozów amonowych, a więc działanie jest wolniejsze (i bardziej opóźnione). Azot amidowy – podobnie jak amonowy – w pewnym stopniu zakwasza glebę, natomiast nie występują straty powstałe przez ulatnianie amoniaku. Tę formę azotu zawierają moczniki.

Kombinacje różnych form azotu i nowe technologie w nawozach

Aby działanie lepiej dopasować do potrzeb roślin oraz poprawić właściwości nawozów producenci oferują produkty będące mieszaninami różnych form azotu. Dla przykładu saletra amonowa, zawierającą po 50% azotu saletrzanego i amonowego, działa natychmiastowo i jednocześnie długotrwale. Obecnie na rynku występuje wiele produktów będących kombinacjami 2 lub 3 form azotu w różnych proporcjach. Przy wyborze powinniśmy zwrócić uwagę jakie formy zawiera interesujący nas nawóz i w jakich są one proporcjach.

Kolejną metodą modyfikowania działania nawozów jest stosowanie nowoczesnych technologii przy ich produkcji. Najczęściej spotyka się produkty o przedłużonym działaniu, zawierające inhibitory nitryfikacji. Substancje te spowalniają przemiany azotu amonowego w azotanowy, co powoduje spowolnienie uwalniania azotu. Kolejną techniką jest otoczkowanie granul nawozu, które również spowalnia uwalnianie składników pokarmowych – nawet do 6 miesięcy. W niektórych nawozach otoczkowanych nie uzyskuje się efektu wydłużenia działania, a jedynie ochronę azotu amonowego przed stratami powstającymi na skutek ulatniania.

Które najlepsze do sadu?

Dobór optymalnego nawozu zależy od wielu czynników, takich jak sposób nawożenia (precyzyjny, z kilkoma mniejszymi dawkami, uzależnionymi od zawiązania owoców itp., czy jedna dawka azotu na cały sezon), typ gleby, a także potrzeby nawożenia innymi składnikami pokarmowymi. Do nawożenia precyzyjnego zastosowanie znajdą azot saletrzany i saletrzano – amonowy. Jeśli preferujemy jedną dawkę azotu, odpowiednie będą nawozy o przedłużonym działaniu (zawierające azot amidowy czy inhibitor nitryfikacji). Przy wysiewaniu 2 dawek azotu optymalne okażą się saletry amonowe. Wśród nawozów zawierających azot amonowy (z uwagi na brak możliwości wymieszania z glebą w sadzie i możliwe straty azotu) szczególnie warte uwagi będą produkty z otoczkowanymi granulami.

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.