Jak zadbać o odpowiednią wielkość jabłek w obecnym sezonie?

Autor: www.sadyogrody.pl/pr 27 lipca 2015 10:54

Jak zadbać o odpowiednią wielkość jabłek w obecnym sezonie? www.shutterstock.com

- W bieżącym roku mamy do czynienia z dość rzadką sytuacją, kiedy to w większości polskich sadów po opadzie czerwcowym na drzewach pozostała niemal idealna ilość owoców. Przyczyną silnego opadu był układ pogody, w którym decydującą rolę odegrały bardzo zimne (jak na czerwiec) noce. Praktycznie na wszystkich odmianach pozostało po jednym owocu z kwiatostanu, rzadziej po dwa, a po kilka owoców – sporadycznie i tylko na końcach pędów - mówi Zbigniew Marek, specjalista ds. sadownictwa z firmy Timac Agro Polska.

- Co bardzo ważne – pozostały niemal wyłącznie owoce z kwiatów centralnych, co świetnie wróży jakości jabłek. Możemy się spodziewać owoców nie tylko dobrze wyrośniętych, ale również z dużą zawartością wapnia. Jabłka z kwiatów centralnych zazwyczaj zawierają o 20 proc. więcej wapnia niż te powstałe z kwiatów bocznych. W sytuacji, kiedy poważnie myślimy o wejściu na nowe, bardziej wymagające rynki zbytu – jakość tegorocznego opadu czerwcowego wydaje się nam wyjątkowo sprzyjać – zaznacza specjalista ds. sadownictwa.

- W obecnym sezonie może się wydawać, że przerzedzanie chemiczne było zbędnym zabiegiem, skoro drzewa „same” się z tym problemem dobrze uporały, ale to nie jest prawda. Jeśli nawet w chwili obecnej mamy tyle samo owoców na drzewach przerzedzanych i nieprzerzedzanych, to należy pamiętać, że jabłka z drzew przerzedzanych mają zdecydowanie wyższy potencjał wzrostu i jakości, ponieważ w wyniku przeprowadzonego zabiegu pozbyły się konkurencji o 2-3 tygodnie wcześniej i w dodatku nastąpiło to w okresie intensywnych podziałów komórkowych. Przewaga zawiązków z drzew przerzedzanych chemicznie jest więc oczywista – podkreśla Zbigniew Marek.

Zdaniem eksperta idealne plonowanie to plonowanie optymalne w danych warunkach i przy konkretnej pielęgnacji, dla danej odmiany.

- Jednak w niektórych sadach (w bieżącym roku) odnotujemy słabsze niż zazwyczaj owocowanie. Najczęściej problem ten dotyczy odmian z grupy 'Jonagolda' i 'Ligola', a także 'Glostera', który w wielu sadach kwitł bardzo słabo. W takich przypadkach należy się liczyć ze zbyt silnym wzrostem drzew i przerastaniem jabłek. Wskazane jest ograniczenie nawożenia i dokarmiania drzew do niezbędnego minimum, ponieważ jabłka i tak wyrosną. Również należy zredukować nawadnianie – mówi specjalista z firmy Timac Agro Polska.

Dodaje, że warto zwiększyć dawki i ilość zabiegów w programie pozakorzeniowego dokarmiania wapniem, ze szczególnym uwzględnieniem nawozów bezazotowych. - Aby utrwalić zieloną barwę zasadniczą jabłek należy korzystać z dokarmiania manganem (zamiast saletry wapniowej). Natomiast w celu poprawy wybarwienia zaleca się kompleksowe rozwiązanie – Fertileader Axis. Preparat ten również przygotuje drzewa do spoczynku zimowego – zaznacza.

- Dla niektórych producentów na „jakość” jabłek składa się wyłącznie jeden element – ich wielkość. Niestety, przerośnięte owoce nie tylko źle się przechowują, ale również często zawierają szkodliwe dla naszych organizmów azotyny – mówi Zbigniew Marek.

Według eksperta im większe obciążenie drzew owocami – tym pielęgnacja musi być na wyższym poziomie. - Dotyczy to nie tylko wody i nawożenia czy dokarmiania, ale również odpowiedniej ochrony przed chorobami i szkodnikami. Należy pamiętać, że osłabione drzewa (np. w wyniku porażenia liści przez choroby lub opanowane przez przędziorki) nie są w stanie wykarmić połowy tych jabłek co drzewa silne i zdrowe. Mało tego – osłabione drzewa wydadzą nie tylko mniejsze owoce, ale również nie przygotują się tak dobrze do zimy i wytworzą dużo gorszej jakości pąki kwiatowe na następny sezon – dodaje.

- Przy dużym obciążeniu drzew owocami, warto skorzystać z wysokiej jakości odżywek, również z aminokwasów i substancji o działaniu biostymulującym. Jako produkt sprzyjający jakości owoców i kondycji drzew można zastosować nawóz algowy Fertileader Elite (3-4 razy w sezonie, co 2 tygodnie). Preparat ten poprawia nie tylko wielkość owoców, ale również ich wybarwienie, jędrność, zdolności przechowalnicze i smak - zaleca specjalista z firmy Timac Agro Polska.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.