Jak poradzić sobie z problemem ordzawień?

Autor: www.sadyogrody.pl/pr 20 grudnia 2018 10:04

Jak poradzić sobie z problemem ordzawień? fot. shutterstock.com

Wzrastające oczekiwania jakościowe coraz silniej determinują działania producentów. Reguła ta dotyczy zwłaszcza tych, którzy produkują żywność, w tym owoce. Oczywiście liczy się ogólna jakość, a zwłaszcza walory smakowe – ale na rynku owoców to wygląd produktu decyduje o jego sukcesie w sprzedaży. Dlatego sadownicy wybierają odmiany, które mają potencjał handlowy. Żeby uzyskać zadowalający efekt, trzeba skupić się na skutecznej agrotechnice oraz dbać o to, by na owocach nie występowały dyskwalifikujące je defekty wizualne, takie jak ordzawienia.

W Polsce, ze względu na ograniczenia w handlu ze Wschodem, coraz popularniejsze stają się takie odmiany, jak Gala czy Golden Delicious, które można oferować również na bardziej wymagających rynkach zachodnich. Niestety odmiany te są trudniejsze w produkcji i bardziej narażone na wystąpienie uszkodzeń, zwłaszcza ordzawień skórki.

Potwierdza to Robert Sas z Instytutu Praktycznego Sadownictwa (IPSAD): – Ordzawienia, nawet na niewielkiej powierzchni, praktycznie całkowicie dyskwalifikują owoce z handlu lub radykalnie obniżają ich wartość. Zwłaszcza w przypadku odmian Golden Delicious czy Gala chcielibyśmy, aby to zjawisko było całkowicie wyeliminowane. Oczywiście czasami można spotkać niewielkie zmiany w rejonie zagłębienia przyszypułkowego – miejsca, w którym woda i wilgoć, główne przyczyny powstawania ordzawień, utrzymują się najdłużej. Konsument dopuszcza warunkowo ich obecność, jednak pozostała powierzchnia jabłka powinna być całkowicie gładka.

Czy jest sposób, aby poradzić sobie z problemem ordzawień? Kluczem do wyeliminowania tego niepożądanego zjawiska powinna być znajomość mechanizmu jego powstawania, a następnie wybór odpowiednich metod agrotechnicznych, zapewniających wyprodukowanie owoców wysokiej jakości. Tworzenie się ordzawień jest ściśle związane z pojawianiem się zwilżenia na owocach. W takich warunkach następuje intensywny rozwój drożdży, których toksyczne wydzieliny powodują uszkodzenie skórki. Skórka w naturalny sposób chroniona jest wprawdzie przez barierę woskową – o ile ta jest prawidłowo wykształcona, elastyczna i niepopękana. Dlatego występowanie czynników powodujących zmiany w warstwie wosków oraz warunków sprzyjających rozwojowi agresywnych mikroorganizmów skutkują łatwym powstawaniem ordzawień.

W Instytucie Praktycznego Sadownictwa od kilku lat prowadzone są prace związane z ochroną jabłek przed ordzawieniami. Jak wynika z obserwacji, wciąż jest to bardzo duże wyzwanie agrotechniczne. Na szczęście sadownicy mają do dyspozycji coraz więcej rozwiązań, które pozwalają ograniczyć zjawisko ordzawień.

Tegoroczny sezon niestety sprzyjał powstawaniu uszkodzeń owoców. W maju i czerwcu, ze względu na utrzymujące się bardzo dobre warunki pogodowe, wegetacja była niezmiernie dynamiczna, co spowodowało, że zawiązki intensywnie przyrastały. Spowodowało to również popękanie ich naturalnej woskowej bariery ochronnej. Deszcze, które następnie pojawiły się w lipcu, stworzyły doskonałe warunki do rozwoju niebezpiecznych kolonii drożdży, czego rezultatem było wystąpienie niezmiernie silnych ordzawień na owocach. Sytuacja, która dla sadowników była niewątpliwie uciążliwa, z badawczego punktu widzenia pozwoliła na ocenę skuteczności środków stosowanych przeciwko ordzawieniom.

Jak podkreśla Robert Sas, optymalna ochrona przed tym niebezpiecznym zjawiskiem powinna być kompleksowa. Po pierwsze – należy chronić warstwę woskową owoców przed popękaniem, korzystając z produktów wapniowych i opartych na giberelinie, która zmiękcza i uelastycznia skórkę. Po drugie – konieczne jest zwalczanie patogenów wydzielających toksyny. Najlepiej sprawdzą się tu fungicydy kontaktowe, zawierające substancje, takie jak kaptan czy ditianon. Trzeci etap polega na reperowaniu powstałych uszkodzeń i spękań przy użyciu preparatu lecytynowego.

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.