Jak interpretować opinię KE w sprawie redukcji pestycydów?



farmer.pl - 29 kwietnia 2022 18:57


Komisja Europejska przekazała swoje pierwsze uwagi i spostrzeżenia do Krajowego Planu Strategicznego dla WPR na lata 2023-2027. Znalazł się tam też zapis dotyczący wywiązywania się z założeń celów Europejskiego Zielonego Ładu. Te dotyczące pestycydów skomentował dla nas ekspert.

Jak podano w punkcie 31: „Komisja z zadowoleniem przyjmuje wysiłki Polski mające na celu zbadanie i przedstawienie szacunków potencjalnej redukcji stosowania i ryzyka (np. -20% w stosunku do poziomu odniesienia w latach 2015-2017 przy udziale WPR od 3% do 7,5%) oraz kandydatów do zastąpienia (redukcja o 7% do 24% ). Zwrócono uwagę na różne załączone warunki. Komisja zachęca Polskę do rozszerzenia i wzmocnienia najistotniejszych interwencji Planu w celu zabezpieczenia tego kierunku zmian w praktyce”.

 

Jak interpretować wytyczne KE?

Tak jak informowaliśmy w powyższym tekście, poprosiliśmy o komentarz eksperta, który od lat zajmuje się zagadnieniami związanymi z ochroną roślin. Jak wyjaśnił nam prof. Marek Mrówczyński, były dyrektor IOR-PIB w latach 2018-2021 oraz 2007-2012, oznacza to, że Komisja przychyliła się do naszych opisanych założeń redukcyjnych przedstawionym przez Polskę w projekcie KPS, czyli redukcji 3 do 7,5 proc. Ale dla tych preparatów, które można zamienić innymi środkami ochrony roślin wskaźnik redukcji ten byłby wyższy i wynosiłby tak jak podano od 7 do 24 proc.

– Duży rozrzut redukcji wynika z różnicy w intensywności ochrony roślin ogrodniczych w porównaniu do upraw rolniczych. Skrajne procenty w chemizacji ochrony osiągają aż 20-krotność pomiędzy owsem, gdzie stosuje się tylko 0,5 kg substancji czynnej na ha, a jabłoniami z użyciem ponad 10 kg/ha – wyjaśnia ekspert. I podkreśla, że generalnie w Unii państwa, które stosują środki ochrony roślin powyżej średniej są za ograniczeniami w aplikacji dedykowanej po równo dla wszystkich krajów. – Z takim podejście nie godzi się m.in. Polska. Takie stanowisko popieram w całej rozciągłości – dodaje.

Czytaj więcej w serwisie farmer.pl