Dzięki nowym odkryciom rolnicy będą w stanie wyeliminować patogen z wpływu na uprawy bazylii, zmniejszając epidemię, z którą borykają się dziś izraelscy producenci.
Izrael jest jednym z największych eksporterów świeżych ziół do Europy, Rosji i wschodnich Stanów Zjednoczonych. Szacuje się, że izraelski rynek świeżych ziół wyeksportuje prawie 70 milionów euro rocznie, z czego 50% bazuje na słodkiej bazylii.
Bazylia w Izraelu uprawiana jest w najcieplejszych regionach kraju - Arava, Dolina Jordanu, Dolina Beit Shean i Negev.
Nowy gatunek bazylii, bez pestycydów, ma szansę zmniejszyć obawy rolników na całym świecie.
Zespołem badaczy kieruje izraelski profesor Yigal Cohen i dr Yariv Ben-Na'im. Badania przeprowadzono wspólnie z Genesis Seeds, firmą badawczą z siedzibą w Izraelu, specjalizującą się w produkcji nasion różnych warzyw, ziół i kwiatów.
Czytaj więcej: Freshplaza.