Instytut Ogrodnictwa prowadzi działania na rzecz ochrony i zachowania bioróżnorodności gleby

Autor: www.sadyogrody.pl 25 kwietnia 2018 14:39

Instytut Ogrodnictwa prowadzi działania na rzecz ochrony i zachowania bioróżnorodności gleby dr Beata Kowalska z Instytutu Ogrodnictwa/ fot. sadyogrody.pl

Degradacja gleb prowadzi do spadku żyzności gleb wskutek zniszczenia wierzchniej warstwy próchnicznej w wyniku, m.in. zanieczyszczenia szkodliwymi substancjami, erozji wodnej i wietrznej, upraw prowadzonych w niewłaściwy sposób. 19 kwietnia w Instytucie Ogrodnictwa odbyło się spotkanie dotyczące rozpoczętego w 2018 roku projektu pt. „Ochrona bioróżnorodności gleby warunkiem zdrowia obecnych i przyszłych pokoleń”.

Dr Beata Kowalska omówiła cele projektu i główne problemy związane z degradacją gleb w Polsce oraz spadkiem ich bioróżnorodności mikrobiologicznej. -Głównym celem projektu jest edukacja w zakresie ochrony gleb użytkowanych rolniczo, ze szczególnym uwzględnieniem znaczenia bioróżnorodności mikroorganizmów glebowych oraz ich udziału w poprawie jakości, żyzności gleby. Istotnym elementem, na który zwracamy uwagę realizując ten projekt, jest integracja poszczególnych grup, głownie rolników, ale także producentów warzyw i owoców, z pracownikami administracji publicznej oraz z sektorem naukowym – mówiła.

Zwróciła uwagę na cele szczegółowe projektu, czyli podniesienie świadomości społeczeństwa w zakresie istotnej roli mikroorganizmów glebowych w procesach glebotwórczych, z uwzględnieniem ich wpływu na zawartość próchnicy w glebie; edukację w zakresie utylizacji odpadów organicznych poprzez ich kompostowanie oraz wskazanie pozytywnej roli kompostów w zachowaniu odpowiedniej jakości gleb; ukazanie roli mikroorganizmów glebowych w ochronie roślin przed patogenami roślinnymi; przedstawienie znaczenia mikroorganizmów ryzosferowych na wzrost roślin i praktycznych wskazówek mających wpływ na poprawę jakości gleby poprzez utrzymanie prawidłowej bioróżnorodności mikroorganizmów glebowych.

Dr Kowalska przypomniała, że poprzez pojęcie różnorodności biologicznej rozumie się zróżnicowanie wszystkich żywych organizmów występujących na ziemi w ekosystemach lądowych, morskich i słodkowodnych oraz w zespołach ekologicznych, których stanowią także część. Zróżnicowanie dotyczy różnorodności w obrębie gatunku, pomiędzy gatunkami, ale również różnorodności ekosystemów.

I dodała, że zachowanie odpowiedniej bioróżnorodności mikrobiologicznej gleby, odpowiedniej aktywności enzymatycznej mikroorganizmów może zapobiec degradacji gleby.

Przedstawiła najważniejsze problemy związane z glebami użytkowanymi rolniczo. W Polsce zdewastowanych gruntów jest ponad 56 tys. ha. – tereny całkowicie utraciły wartość użytkową w wyniku pogorszenia się warunków przyrodniczych albo wskutek zmian środowiska oraz działalności przemysłowej, a także wadliwej działalności rolniczej. Natomiast gruntów zdegradowanych jest ponad 6 tys. ha (grunty, których rolnicza wartość użytkowa zmalała).

Kolejnym problemem jest niewłaściwa działalność rolnicza jako skutek intensyfikacji produkcji rolniczej. - Nadmiar stosowanych nawozów, głównie azotowych i fosforowych, prowadzi do eutrofizacji wód oraz akumulacji w glebie szkodliwych substancji, m.in. kadmu. Następnie nieprawidłowa gospodarka ściekowa w obrębie gospodarstw, w tym nieszczelność zbiorników bezodpływowych na ścieku lub ich nieprawidłowe oczyszczanie – mówiła dr Kowalska.

Gleby ubogie w próchnicę o zawartości poniżej 2 proc. stanowią około 40-72 proc. gruntów rolnych. - Zawartość próchnicy w glebach na terenie naszego kraju spadła o około 40 proc. i jest najniższa w UE. Skutki niskiej zawartości to spadek właściwości fizykochemicznych gleby, zaburzenia w pobieraniu składników pokarmowych, osłabienie zdolności gromadzenia wody z opadów atmosferycznych. Przy dużej ilości opadów dochodzi do wypłukiwania składników pokarmowych w głąb profilu glebowego, co prowadzi do ograniczenia wzrostu i plonowania roślin uprawnych – tłumaczyła.

- Coraz większa ilość skumulowanej energii w atmosferze skutkuje wyładowaniami gradobicia, m.in. huragany, powodzie, susze, tornada, co często prowadzi do niszczenia gleby i niszczenia plonów. Coraz częściej występujące zimy bez porywy śnieżnej negatywnie wpływają na zasobność niezbędnej dla roślin wody na wiosenne kiełkowanie. Zmiany w warunkach klimatycznych sprzyjają rozwojowi i rozprzestrzenianiu się różnych gatunków organizmów, w tym także patogenicznych grzybów i bakterii oraz szkodników – mówiła dr Beata Kowalska.

WKRÓTCE NA ŁAMACH WWW.SADYOGRODY.PL OPUBLIKUJEMY  KOLEJNE RELACJE Z WYSTĄPIEŃ DOT. PROJEKTU "OCHRONA BIORÓŻNORODNOŚCI GLEBY WARUNKIEM ZDROWIA OBECNYCH I PRZYSZŁYCH POKOLEŃ".

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.