
Na plantacjach warzyw korzeniowych najpowszechniej występują choroby pochodzenia grzybowego i bakteryjnego. Źle opracowany program ochrony i niesprzyjające warunki atmosferyczne mogą doprowadzić do dużych strat podczas przechowywania.
Podstawową metodą wykrywania chorób roślin warzywnych musi być częsta i dokładna lustracja plantacji i umiejętność poprawnej diagnozy pierwszych symptomów chorób.
Mokra zgnilizna korzeni powodowana przez bakterię Erwinia carotovora należy do groźnych chorób w przechowalniach. Pierwsze objawy porażenia mogą wystąpić już na polu w postaci drobnych, zapadających się plam. Choroba następnie rozwija się w czasie przechowywania - plamy powiększają się, obejmując cały korzeń. Tkanka w obrębie plam mięknie, gnije i przekształca się w śluzowatą, żółtą masę o nieprzyjemnym zapachu. Bakterie zimują w resztkach gnijących roślin i wnikają do rośliny przez uszkodzenia mechaniczne. Rozwojowi choroby sprzyja wysoka temperatura i wilgotność powietrza warunków przechowywania.
Wiele strat powoduje zgnilizna twardzikowa wywoływana przez grzyb Sclerotinia sclerotiorum. Charakterystycznym objawem dla zgnilizny twardzikowej jest obfita, puszysta, biała grzybnia znajdująca się na porażonych korzeniach. Tkanka znajdująca się pod nalotem staje się wodnista i gnije. Wraz z rozwojem choroby w obrębie grzybni wytwarzają się czarne zarodniki przetrwalnikowe – sklerocja. Pierwsze infekcje w sezonie mogą pojawiać się na ogonkach liściowych.
Szara pleśń powodowana jest przez polifagicznego grzyba Botrytis cinerea, który występuje na roślinach wielu gatunków. Wrażliwość marchwi na szarą pleśń wzrasta wraz z długotrwałym przechowywaniem. W trakcie rozwoju choroby porażone tkanki pokrywają się obfitą, szarą grzybnią, a infekcji najczęściej ulega wierzchołkowa część korzenia. Gnijące warzywa, tworzą ogniska zapalne dla sąsiednich korzeni, a do infekcji dochodzi najczęściej w warunkach wysokiej wilgotności.
Czarna zgnilizna korzeni wywoływana przez grzyby z rodzaju Alternaria. Objawy choroby uwidaczniają się dopiero w okresie długiego przechowywania. Grzyb atakuje korzenie, w wyniku czego powstają brunatnoczarne, suche i wklęsłe plamy w górnej ich części. Plamy zwykle są suche, lecz przy dużej wilgotności powietrza korzenie gniją. Objawy chorobowe występują masowo podczas przechowywania warzyw w zbyt wysokiej temperaturze.
Istotnym czynnikiem ograniczającym występowanie większości chorób w trakcie uprawy jest prawidłowe zmianowanie (na tym samym polu marchew może być uprawiane po 4 latach), a także odpowiednia agrotechnika, terminy uprawy oraz dobór odmian.
Środki do produkcji ogrodniczej - w serwisie Giełda Rolna!
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
CHF
4,75 -0,26%
GBP
5,34 -0,10%
USD
4,35 -0,51%
ON
6,81 -20 gr
LPG
3,12 -4 gr