Dlaczego warto zaprawiać bulwy ziemniaka?

$data.author.description Autor: farmer.pl 31 marca 2021 12:38

Dlaczego warto zaprawiać bulwy ziemniaka? Ospowatość bulw, skleroty Rhizoctonia solani/ fot. farmer.pl

Porażenie przez choroby i błędy w agrotechnice mogą prowadzić do niezadowalających plonów bulw o niskiej jakości. Możemy to ryzyko ograniczyć. Najlepiej zacząć działać już na początku - czytamy w serwisie farmer.pl.

Pierwszą z chorób, która najczęściej pojawia się na plantacjach ziemniaka, jest rizoktonioza – jedna z najważniejszych i najgroźniejszych w tym gatunku. Występuje w trzech formach: ospowatości bulw, gnicia kiełków i próchnienia podstawy łodygi. Patogen wywołujący chorobę (Rhizoctonia solani) powoduje największe szkody w początkowym okresie wegetacji ziemniaka. Wówczas dochodzi do infekcji wrażliwych części: przede wszystkim stożków wzrostu kiełków, które zamierają. Roślina wypuszcza kiełki boczne, które najczęściej także są infekowane. Z takich porażonych kiełków wschody są opóźnione, nierównomierne, łodygi wyrastają słabe, rośliny mają mniejszy pokrój i dają plon nawet o 20-25 proc. niższy, gorszej jakości.

U starszych roślin na skutek niszczenia wiązek przewodzących obserwujemy próchnienie podstawy łodygi. Pewnym rozwiązaniem mogłoby się wydawać wysadzenie zdrowych bulw, ale i to nie daje gwarancji, że choroba nie pojawi się na plantacji, ponieważ patogen Rhizoctonia solani bytuje też w glebie oraz na resztkach roślinnych. Ponadto zimując w postaci sklerot, przenosi się na bulwach (ospowatość bulw) – w ten sposób możemy zawlec chorobę z poprzedniego sezonu na nową plantację. Chcąc uchronić bulwy, najlepiej zabezpieczyć je jeszcze przed sadzeniem, wykorzystując do tego dostępne na rynku zaprawy fyungicydowe.

Powszechnie występującą chorobą jest także parch srebrzysty powodowany przez Helminthosporium solani. Porażone bulwy mają srebrzyste, pomarszczone plamy, skórka w miejscu nekroz nie złuszcza się. Takie bulwy nie nadają się do przerobu na frytki i chipsy, przez co są dyskwalifikowane przez firmy produkcyjne. Produkty z nich wytworzone mają ciemną barwę i gorzki smak. Porażone bulwy przez H. solani szybciej tracą wodę. Zarodnikujący grzyb na skórce poprzez niszczenie kiełków opóźnia wschody.

Najskuteczniejszą ochroną zarówno w przypadku rizoktoniozy, jak i parcha srebrzystego jest prewencja, dlatego zaleca się zaprawiać bulwy ziemniaka
i/lub opryskiwać glebę podczas sadzenia. Do dyspozycji mamy kilka substancji czynnych (s.cz.), na których bazuje kilkadziesiąt zarejestrowanych do stosowaniu w ziemniaku preparatów.

Czytaj więcej w serwisie farmer.pl.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.