
36-letni mężczyzna zginął w przechowalni owoców z KA w miejscowości Gośniewice (gmina Warka). Mimo ostrzeżeń i apeli o zachowanie bezpieczeństwa, takie tragedie w obiektach przechowalniczych wciąż się zdarzają...
Przy stężeniu tlenu na poziomie 17% gaśnie płomień świecy (to tzw. brak podtrzymania palenia), a człowiek odczuwa pierwsze oznaki znużenia, senność. Poniżej tego poziomu zaczyna brakować powietrza - następuje próba natlenienia organizmu poprzez szybkie łapanie oddechów (tzw. „rybi oddech”).
Przy 3 % tlenu i wysokim stężeniu CO2 w ciągu 30 sekund traci się przytomność, a po kilku minutach konwulsji następuje śmierć.
Przy poziomie poniżej 1 % tlenu przytomność traci się natychmiast, a zmiany, które następują w organizmie, są zazwyczaj nieodwracalne. Nie zależy to od siły organizmu.
- Podstawową zasadą jest uprzytomnienie sobie, że komora kontrolowanej atmosfery jest pomieszczeniem beztlenowym, czyli śmiertelnie niebezpiecznym dla człowieka. Na drzwiach komory kontrolowanej atmosfery musi znajdować się na tabliczka z napisem: Pomieszczenie beztlenowe. Wejście grozi śmiercią. Na tej tabliczce powinna być instrukcja bezpiecznego korzystania z chłodni. Wszyscy użytkownicy tego typu pomieszczeń muszą znać tę instrukcję. Bez tej tabliczki, bez tej informacji na drzwiach komory, komora nie powinna być dopuszczona do użytkowania - powiedział w wywiadzie dla sadyogrody.pl dr Krzysztof Rutkowski, kierownik Zakładu Przechowalnictwa i Przetwórstwa Owoców i Warzyw Instytutu Ogrodnictwa - PIB w Skierniewicach.
Na wyposażeniu obiektu powinny być też, dostępne na rynku, sygnalizatory spadku tlenu poniżej 17%. Jest to szczególnie istotne w przypadku obiektów wielokomorowych, gdzie - nazwijmy to bardzo delikatnie - nie zawsze rozsądnie został zrobiony system napowietrzania. Gdy mamy w korytarzu np. 10 komór niskotlenowych, rozpoczynamy intensywną sprzedaż i te komory otworzymy, to na pakowni pojawia się bardzo duży deficyt tlenu. To może być niebezpieczne dla obsługi.
W przypadku gdy trzeba wejść do komory, to należy albo komorę rozhermetyzować i napowietrzyć (to znaczy doprowadzić do bezpiecznego stężenia tlenu w komorze) albo użyć aparatu tlenowego.
Trzecia zasada – nie wolno wkładać głowy do komory przez okienko kontrolne. Jest to równoznaczne z wejściem do komory, a to można zrobić dopiero po zastosowaniu się do drugiej zasady. Sadownicy powinni o tym wiedzieć.
Kontrolowana atmosfera to nowoczesna technologia wydłużająca „życie” owocu, ale śmiertelnie niebezpieczna dla ludzi. Należy również pamiętać, że jeżeli przez dłuższy czas nie będziemy otwierać w miarę szczelnej komory z normalną atmosferą, to wewnątrz niej wskutek procesów oddychania owoców również może powstać atmosfera niebezpieczna dla obsługi obiektu.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
CHF
4,72 -0,03%
GBP
5,34 -0,33%
USD
4,35 -0,57%
ON
7,01 -9 gr
LPG
3,16 -2 gr