Bionawozy szansą na poprawę jakości plonów i żyzności gleby

Autor: www.sadyogrody.pl 28 czerwca 2021 08:57

Bionawozy szansą na poprawę jakości plonów i żyzności gleby Biopreparaty zawierające pożyteczne mikroorganizmy glebowe mogą być stosowane do nawożenia roślin / fot. pixabay

Stosowanie bionawozów staje się sukcesywnie skuteczną i ekonomicznie opłacalną alternatywą do nawożenia nawozami mineralnymi NPK. Rosnące zainteresowanie biologicznymi metodami nawożenia związane jest z ich bezpieczeństwem dla zdrowia człowieka i środowiska naturalnego.

  • Stosowanie bionawozów, biostymulatorów i naturalnych nawozów oraz środków poprawiających właściwości gleby wzbogaconych mikrobiologicznie jest szansą na poprawę wielkości i jakości plonowania roślin ogrodniczych oraz jakości gleb uprawnych i zdegradowanych
  • Bionawozy to preparaty pochodzenia organicznego, przyjazne dla ludzi i środowiska

Biostymulatory, nawozy organiczne i środki poprawiające właściwości gleby produkowane są na bazie naturalnych ekstraktów z roślin lądowych i wodnych oraz kompostów. Biopreparaty zawierające pożyteczne mikroorganizmy glebowe mogą być stosowane do nawożenia roślin oraz ograniczania występowania chorób i szkodników. Wyniki doświadczeń w ramach projektu „Opracowanie technologii innowacyjnych nawozów mineralnych wzbogaconych mikrobiologicznie” (akronim BIO-FERTIL) wskazują, iż w porównaniu do kontroli (nawożenie NPK), nawozy wzbogacone mikrobiologicznie stymulują wzrost i plonowanie roślin ogrodniczych, poprawiają stan odżywienia roślin w składniki mineralne i działają ochronnie przed niekorzystnymi czynnikami, w tym stresem suszy.

Jak działają bionawozy?

•wpływają na efektywność pobierania i wykorzystania składników mineralnych z gleby;
•stymulują proces fotosyntezy, aktywność enzymatyczną, procesy bio-fizyko-chemiczne zachodzące w rizosferze, aktywność mikrobiologiczną gleby;
•przyczyniają się do zwiększenia i poprawy jakości plonów o walory pro-zdrowotne.

Badania polowe i wazonowe przeprowadzone w Zakładzie Mikrobiologii i Ryzosfery Instytutu Ogrodnictwa - PIB wykazały, że Mocznik, Polifoska 6 i Super Fos Dar 40 wzbogacone o pożyteczne mikroorganizmy pochodzące z SYMBIO BANK-u ograniczają negatywne skutki suszy w uprawach roślin ogrodniczych. Wzbogacenie mikrobiologiczne nawozów wpłynęło korzystnie na zwiększenie populacji wybranych grup mikroorganizmów w glebie ryzosferowej roślin ogrodniczych. Bionawozy na bazie Mocznika, Polifoski 6 i Super Fos Dar-u 40 mogą być stosowane w celu poprawy żyzności gleb w uprawach roślin ogrodniczych i rolniczych. Wyniki znajdą zastosowanie w identyfikacji izolatów mikroorganizmów zasiedlających strefę ryzosferową korzeni drzew owocowych i innych gatunków roślin uprawnych. Umożliwi to efektywną selekcję najbardziej wartościowych i ważnych gospodarczo szczepów bakterii i grzybów, korzystnie oddziałujących na rośliny. Wdrożenie innowacyjnych bionawozów do praktyki ogrodniczej jest odpowiedzią na oczekiwania konsumentów na bezpieczną żywność oraz na problemy producentów roślin ogrodniczych w systemie ekologicznym i integrowanym.

Czym są konsorcja pożytecznych mikroorganizmów?

Konsorcja pożytecznych mikroorganizmów są jednym z najnowszych rozwiązań mających na celu zwiększenie jakości, bezpieczeństwa i efektywności produkcji roślinnej, zarówno ogrodniczej jak i rolniczej. W skład takich konsorcjów wchodzą bakterie, drożdże, grzyby strzępkowe i mykoryzowe. Udowodniono, że dzięki bakteriom ryzosferowym i grzybom mykoryzowym zwiększa się powierzchnia chłonna korzeni roślin oraz efektywność pobierania przez rośliny jonów składników mineralnych i wody. Pożyteczne mikroorganizmy zwiększają dostępność w ryzosferze związków mineralnych dla roślin, indukują odporność na biotyczne i abiotyczne stresy środowiskowe, a także działają antagonistycznie przeciwko patogenom i szkodnikom w uprawach roślin. 

Zastosowanie konsorcjów pożytecznych mikroorganizmów zwiększa wzrost i plonowanie roślin oraz zawartość substancji biologicznie czynnych, dzięki czemu wzrasta wartość odżywcza warzyw i owoców o walory prozdrowotne. Pożyteczne mikroorganizmy wpływają bezpośrednio na wzrost roślin poprzez syntezę regulatorów wzrostu, kwasów organicznych, siderofor, formowanie biofilmu i antagonistyczne działanie wobec patogenów gleby i roślin. Uzyskane wyniki wskazują na duży potencjał w tym zakresie zarówno pożytecznych bakterii ryzosferowych, jak i grzybów strzępkowych, co skutkuje wzrostem plonu i polepszeniem jego jakości, w porównaniu do plonowania roślin nawożonych standardowo nawozami mineralnymi.

Mikrobiologiczne technologie poprawy jakości nasion roślin warzywnych

Czynnikami ograniczającymi kiełkowanie nasion, jakość siewek i plonów roślin są stresy abiotyczne (niskie i wysokie temperatury, susza, metale ciężkie czy zasolenie gleb) i stresy biotyczne (wirusy, grzyby, bakterie, chwasty, owady). W związku z tym, dąży się do opracowania ekonomicznie opłacalnych i przyjaznych dla środowiska technologii bio-kondycjonowania nasion, które minimalizowałyby skutki niekorzystnego wpływu stresów na kiełkowanie nasion i wzrost siewek. Biokondycjonowanie materiału siewnego polega na zaprawianiu nasion pożytecznymi mikroorganizmami.

Przeprowadzone doświadczenia obejmowały opracowanie technologii uszlachetniania nasion pomidora i ogórka, z zastosowaniem żywych kultur pożytecznych mikroorganizmów, zapewniających poprawę jakości materiału siewnego oraz stymulację wzrostu roślin. Do zaprawiania nasion ogórka i pomidora zastosowano szczepy bakterii Azotobacter sp. i Bacillus sp. Uzyskane wyniki wskazują, że inokulacja nasion ogórka i pomidora szczepami bakterii wpłynęła na poprawę ich wartości siewnej oraz zwiększyła dynamikę wzrostu siewek i wydajność fotosyntetyczną roślin pomidora i ogórka. Najkorzystniejszy wpływ na poprawę jakości materiału siewnego pomidora miała inokulacja nasion szczepem bakterii Azotobacter sp. Zastosowanie tego szczepu bakterii zwiększyło dynamikę oraz zdolność kiełkowania nasion pomidora o 10% i skróciło średni czas ich kiełkowania o 1 dzień. Natomiast aplikacja szczepu bakterii Bacillus sp. stymulowała wydajność aparatu fotosyntetycznego roślin ogórka. Wyniki badań posłużą do opracowania metod poprawy jakości materiału siewnego pomidora i ogórka z zastosowaniem żywych kultur pożytecznych mikroorganizmów, co zwiększy efektywność produkcji wysokiej jakości materiału siewnego.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.