- Fred to gruszka szwajcarska, powstała ze skrzyżowania odmian Verdi i Harrow Sweet - mówi Laurent De Smedt, szef działu Top Fruit Division w firmie BelOrta. Dodaje, że jeden rodzic nadaje nowej odmianie piękny czerwony rumieniec, a druga smak. 

Gruszki Fred stanowią interesująca alternatywę dla producentów i konsumentów. Nową odmianę cechuje wysoka plenność i tolerancja na zarazę ogniową, długi okres trwałości owoców przy dobrym przechowywaniu i dobrym transporcie, a także soczystość i ciekawy smak.

Jak podaje Freshplaza, BelOrta może w tym roku sprzedać 55 ton gruszek Fred. -Chcemy posadzić 100 hektarów do 2025 roku. Drzewa mają wyjątkowo wysoką produktywność -  zaznacza Laurent De Smedt.

Część drzew posadzono pod siatkami przeciwgradowymi. - W ten sposób każdego roku możemy zagwarantować naszym klientom określony wolumen - dodaje.