Bayer: Nowości odmianowe i rekomendacje na nowy sezon

Autor: Krystyna Zagórska/ www.sadyogrody.pl 12 marca 2020 12:42

PARTNER SERWISU

Firma Bayer - Seminis zorganizowała 13 lutego w Łochowie spotkanie z przedstawicielami przemysłu przetwórczego. Mówiono na temat bieżącej sytuacji na rynku warzyw – wielkości zbiorów w 2019 r. w Polsce i UE, zapasach oraz perspektywach na sezon 2020. Zaprezentowano także nową odmianę brokułu oraz zalecenia odnośnie ochrony.

Adam Kopyść, dyrektor ds. zrównoważonego rozwoju biznesu na Europę Środkową w firmie Bayer, przedstawił wyniki badania przeprowadzonego przez Kantar Polska na potrzeby kampanii społecznej „Jest Rolnik, Jest Żywność”. Zapytano mieszkańców sześciu największych miast w Polsce, czy rolnicy dbają o środowisko i dobrostan zwierząt w produkcji rolnej. 36 proc. ankietowanych zgodziło się z tym stwierdzeniem, ale też 36 proc. przyznało, że nie ma sprecyzowanego zdania w tej sprawie. Preferencje konsumentów, mieszkańców miast mają ogromny wpływ na przyszłość rolnictwa, decyzje unijne podejmowane przez polityków ws. rolnictwa. Oddziałują także bezpośrednio na działania marketingowe wielu firm. Co zrobić, aby zmalał odsetek osób niezdecydowanych? Aby poszli oni w dobrym kierunku? Firma Bayer stawia na rolnictwo zrównoważone, czyli minimalizację wpływu rolnictwa na środowisko przy zachowaniu kwestii ekonomicznej i opłacalności produkcji.

 

Adam Kopyść, dyrektor ds. zrównoważonego rozwoju biznesu na Europę Środkową w firmie Bayer/ fot. sadyogrody

- Zrównoważenie ma stać się centrum naszej strategii korporacyjnej, a nie jednym z pobocznych elementów naszej działalności biznesowej – mówił Adam Kopyść.

W portfolio firmy znajduje się coraz więcej rozwiązań zrównoważonych, np. nowe rozwiązanie cyfrowe Climate FieldView, odmiany nasion ograniczające zużycie azotu, biologiczne i chemiczne środki ochrony roślin. Bayer prowadzi akcję skierowaną do mieszkańców miast „Jest Rolnik, Jest Żywność”. Kontynuuje także kampanię „Grunt to bezpieczeństwo” adresowaną do rolników. Tegoroczna edycja odbywa się pod hasłem „Rolnictwo zrównoważone – przezwyciężyć suszę.

Wielkość produkcji podstawowych warzyw gruntowych w Polsce w 2019 roku

Radosław Grabowski poinformował na temat bieżącej sytuacji w przemyśle przetwórczym. Przebieg warunków pogodowych w sezonie 2019 miał znaczący wpływ na wielkość produkcji warzyw. Powierzchnia upraw niemal wszystkich warzyw gruntowych była większa niż w 2018 r. Zbiory warzyw gruntowych w ubiegłym sezonie wyniosły 3,76 mln ton i były o 8 proc. mniejsze względem roku 2018. Produkcja cebuli wyniosła 525 tys. ton (-7 proc.), średnia krajowa wieloletnia to 670 tys. ton. Szacuje się, że zapasy cebuli w Polsce wystarczą do marca. Produkcja marchwi wyniosła 670 tys. ton (-8 proc.), buraków ćwikłowych 270 tys. ton (-9 proc.), kalafiora 200 tys. ton (-9 proc.), kapusty 800 tys. ton (-12 proc.), pomidora gruntowego 235 tys. ton (-7 proc.), ogórka gruntowego 225 tys. ton (-8 tys. ton), pozostałe warzywa gruntowe 840 tys. ton (-6 proc.).

Radosław Grabowski przekazał informacje z rynku warzyw/ fot. sadyogrody

W przypadku grochu dla przemysłu produkcja w Polsce wyniosła około 55 tys. ton (+5 proc.), fasoli 53 tys. ton (+6 proc.), kukurydzy cukrowej 91 tys. ton (-4 proc.), kalafiora ok 42 tys. ton (-13 proc.), brokułu ok 50 tys. ton (-25 proc.)

W ubiegłym sezonie produkcja warzyw gruntowych w UE wyniosła 63,2 mln ton (w 2018 r. około 62,7 mln ton). Mniejsze zbiory warzyw uzyskano z produkcji wczesnej z powodu przymrozków i nadmiernych opadów deszczu, natomiast wyższe latem i jesienią.

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.